Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA VOJVODINE OSNOVALA CENTAR ZA MEDIJACIJU: Centar će se baviti listom advokata, administriranjem predmeta i edukacijom medijatora


Centar za medijaciju, koji je osnovala Advokatska komora Vojvodine, baviće se listom advokata, administriranjem predmeta i edukacijom kroz Akademiju advokatske komore s obzirom na to da je taj Centar nedavno i dobio licencu Ministarstva pravde, upravo za edukaciju medijatora. Projekat osnivanja Centra za medijaciju pomogli su Kraljevina Holandija i organizacija "Partneri Srbija"....

Medijacija je postupak koji, potencijalno, može najbrže da se okonča. Osim dobrovoljnosti i daleko nižih troškova u odnosu na redovni sudski postupak, medijatori znaju šta rade, mogu da predoče da li je to u interesu klijenata ili nije i mogu brže da postignu sporazum, objasnila je advokat Tanja Arsić.

Još od 8. juna 2017. godine kada su Vrhovni kasacioni sud, Vrhovni savet sudstva i Ministarstvo pravde usvojili "Uputstvo za unapređenje medijacije u Republici Srbiji", počele su i učestalije aktivnosti ne samo na izmeni Zakona o posredovanju u rešavanju sporova ("Sl. glasnik RS", br. 55/2014) već i na promovisanju tog procesa koji predstavlja mirno, vansudsko rešavanja različitih sporova, kako bi sam postupak medijacije bio efikasan, sprovodljiv i održiv.

Dobrovoljnost i jednakost, niži troškovi, brzina postupka, poverljivost kao i očuvanje i unapređenje odnosa, osnovni su kvaliteti procesa medijacije.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.04.2019.
Naslov: Redakcija