Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PORESKE UPRAVE: Inicijativa, dela računovođa, da nakon zatvaranja filijala ostanu pojedine ekspoziture


Reforma Poreske uprave predviđa da ova institucija u Srbiji ubuduće radi kroz 37, umesto nekadašnjih 176 filijala. Računovođe, one okupljene oko udruženja Računovodstvena komora Srbije, upozoravaju da će poreznici u tom slučaju izgubiti kapacitet, ostaviti znatan deo obveznika bez usluge i tako urušiti poreski sistem. Zato od nadležnih zahtevaju da u mestima, u kojima se zatvore poreske filijale, ostanu makar njihove ekspoziture.

Računovodstvena komora Srbije formulisala je inicijativu, a dostavili su je predsedniku Srbije, premijerki i ministru finansija.

- Smatramo da je važno centralizovati upravljanje Poreske uprave na 37 filijala, ali u mestima gde više neće biti filijale moraju ostati ekspoziture - kažu u Računovodstvenoj komori. - Poreska uprava je kičmeni stub poreskog sistema i pored obaveza da evidentira, naplaćuje i kontroliše javne prihode, dužna je da pruža i poreske usluge obveznicima.

Računovođe su zabrinute da će se umanjiti funkcija Poreske uprave, ali i privredni rast. Isto kao što je učinjeno, greškom, kada je ukinut SDK. Oni podsećaju da su građanima koji trguju nepokretnostima, automobilima, potrebne poreske usluge u njihovim mestima i gradovima.

Poreznici razvijaju e-komunikaciju sa obveznicima i to omogućavanjem sve većeg broja elektronskih poreskih prijava. Veruju da će tako biti sve manje potrebe građana i privrednika da posao završavaju u samim filijalama. Tako će, najavljuju, pojačati inspekcijske kontrole.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 22.04.2019.
Naslov: Redakcija