Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O KRITERIJUMIMA ZA ODREĐIVANJE AKTIVNOSTI KOJE UTIČU NA ŽIVOTNU SREDINU PREMA KOLIČINI ZAGAĐENJA, ODNOSNO STEPEN NEGATIVNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU KOJI NASTAJE OBAVLJANJEM AKTIVNOSTI, IZNOSIMA NAKNADA, USLOVIMA ZA OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA NAKNADE ILI NJENO UMANJENJE, KAO I KRITERIJUMA KOJI SU OD ZNAČAJA ZA UTICAJ FIZIČKIH LICA NA ŽIVOTNU SREDINU: Obračun naknade vršiće se prema stvarnoj količini emitovanog zagađenja, a ne kao procenat od ostvarenih prihoda


Na inicijativu Privredne komore Srbije (PKS) i kompanija sektora industrije, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, odnosno stepen negativnog uticaja na životnu sredinu koji nastaje obavljanjem aktivnosti, iznosima naknada, uslovima za oslobađanje od plaćanja naknade ili njeno umanjenje, kao i kriterijuma koji su od značaja za uticaj fizičkih lica na životnu sredinu ("Sl. glasnik RS", br. 29/2019 - dalje: Uredba), kojom se prvi put u Srbiji promoviše model "plati koliko zagađuješ".

Kako se navodi u saopštenju PKS, obračun naknade vršiće se prema stvarnoj količini emitovanog zagađenja, a ne kao procenat od ostvarenih prihoda. Procenjuje se da će uštede za privredu na godišnjem nivou biti oko dve milijarde dinara.

"Ova Uredba je korisna kako za kompanije, tako i za građane i zajednicu. Uvodi najvažnije principe za poslovanje kompanija, predvidivost, smanjenje otpada, brigu za lokalnu zajednicu. Uredbom svi dobijaju jer će novac biti centralizovan i namenski upotrebljen za kvalitet života u lokalnoj zajednici. Kompanije i budući investitori tačno će moći da obračunaju finansijsku obavezu i više investiraju u zelene tehnologije", rekao je Siniša Mitrović, rukovodilac Službe za cirkularnu ekonomiju PKS.

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu kojom su uvaženi svi ključni zahtevi sadržani u inicijativi PKS.

Privrednici očekuju da će ovim konstruktivnim i pravovremenim rešenjem biti unapređena primenaZakona o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Sl. glasnik RS", br. 95/2018), a poslovanje kompanija uspešnije i konkurentnije.

Izvor: Vebsajt N1, 23.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija