Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Pojedini upravnici zgrada će naknadu za svoj rad naplaćivati preko sistema objedinjene naplate


Taksa za angažovanje upravnika zgrada uskoro bi trebalo da se plaća uz račun za "Infostan"! Kako bi se osigurali od neplatiša, sve više profesionalnih rukovodilaca višespratnica razmatra mogućnost da do svoje plate dođe na ovaj način. U JKP "Infostan i tehnologije" potvrdili su da su se stvorili tehnički uslovi i da će sistem objedinjene naplate ovih usluga zaživeti.

Na zahtev upravnika, kao dodatna stavka moći će da se uvrsti - mesečna nadoknada za upravljanje stambenim zajednicama koja u proseku iznosi oko 250 dinara. U nekim zgradama, u zavisnosti od obima posla upravnika, doseže čak i do 1.000 dinara.

Naplata od vrata do vrata nije dala rezultate, jer su pojedini stanari vešto izbegavali susret sa komšijom - upravnikom, a neki su odbijali i da mesečnu taksu za rad upravnika uplate na tekući račun stambene zajednice. Zbog toga, ne želeći da se svakodnevno sukobljavaju sa stanarima, mnogi upravnici odlučuju se da do svoje zarade dođu preko "Infostana".

- Angažovali smo profesionalnog upravnika i mesečno ga plaćamo 250 dinara - kaže Ivan B. iz Španskih boraca 46 na Novom Beogradu. - On sada hoće da nam nametne da ga plaćamo preko računa za "Infostan". Mislim da je to nepotrebno. Verovatno se upravnik vodi time da ako nam stigne uplatnica moramo da platimo ceo iznos da nas "Infostan" ne tuži.

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon) predviđa mogućnost da se iznos za angažovanje "kućepazitelja" izmiruje preko tekućeg računa ili sistema objedinjene naplate komunalnih usluga. U "Infostanu" su svakodnevno u kontaktu za organizatorima profesionalnog upravljanja kako bi im predočili ovu zakonsku mogućnost.

- U prethodnom periodu održano je više sastanaka - navode u "Infostanu".

Vrlo brzo, svim stambenim zajednicama na teritoriji Beograda biće omogućeno da troškove upravljanja i održavanja, u skladu sa Zakonom, izmiruju preko računa objedinjene naplate.

Izbegavanje obaveza za tekuće održavanje zgrada nateralo je upravnika Zorana Jovića iz Salvadora Aljendea 32 na Karaburmi da podnese ostavku.

Ukoliko bi se i ova stavka uz taksu za upravnike pridodala na račun za "Infostan", izbegli bi se ovakvi komšijski sukobi.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 26.04.2018.
Naslov: Redakcija