Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVA UREDBA O KORIŠĆENJU SLUŽBENIH VOZILA U ADMINISTRACIJI I JAVNIM PREDUZEĆIMA: Promena radnog vremena u državnim organima


Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će vlada 1. maja, na Međunarodni praznik rada, promeniti početak radnog vremena državnih organa sa 8.30 na osam ili 7.30 i doneti uredbu o korišćenju službenih vozila u administraciji i javnim preduzećima.

"Svi će morati da ustaju ranije od 1. maja ", rekao je Vučić pošto je preuzeo dužnost od dosadašnjeg premijera.

Vučić je naveo da je promena radnog vremena potreba i dodao da se u javnom sektoru radi dva do dva i po sata u proseku, a da se oko 13.00 ide na ručak posle kog se malo ko vraća na posao.

"Ljudi u javnom sektoru moraće da rade više i da se osećaju odgovornije jer nas plaćaju građani", rekao je predsednik vlade.

Sankcije jesu jedan od efikasnijih načina da se unaprede radne navike, ali u sistemu koji i dalje dozvoljava pojedinim poslodavcima da ne isplaćuju zarade i to bez ikakvih zakonskih posledica, radnik gubi motivaciju da vrednije radi, smatraju u sindikatu Solidarnost.

"Prvo moramo da menjamo propise, zakone i poštovanje zakona, sa radnim navikama ćemo mi veoma lako, to pokazuje uspeh i vrednoća naših ljudi, čim maknu iz Srbije, a ovde su navodno lenjivci, pa nije to baš tako. Bačeni su bačeni su u tržišnu utakmicu i tako se ponašaju, mi kod nas još uvek nemamo pravu tržišnu utakmicu, nema utakmice znanja, još uvek je to zvanje i pripadnost", kaže za RTV Milan Starović, sindikat Solidarnost.

Naši sagovornici slažu se u oceni da se reforme mogu sprovesti i boljim radnim navikama, ali i stvaranjem sistema u kojem će radnik osetiti da njegov trud nije uzaludan.

Izvor: