Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Prekršajni sudovi u Srbiji rade skoro 24 sata, a sva suđenja za kršenje policijskog časa u glavnom gradu odvijaju se u Prekršajnom sudu u Beogradu.


Prekršajni sudovi u Srbiji rade skoro 24 sata, a sva suđenja za kršenje policijskog časa u glavnom gradu odvijaju se u Prekršajnom sudu u Beogradu.

Samo Prekršajni sud u Beogradu do sada je izrekao 44 osuđujuće presude sa kaznama od 1,2 miliona dinara zbog kršenja policijskog časa.

Najveća sudnica u toj zgradi ima 100 kvadratnih metara i veliki broj sedišta, tako da je moguća bezbedna udaljenost privedenih građana, policajaca, sudija i zapisničara.

"Tokom cele noći policija dovodi građane u sud, ali ne baš sve. Policija nas često konsultuje u slučajevima kada zatekne građane koji se vraćaju kući nekoliko minuta posle početka policijskog časa. U takvim slučajevima savetujemo policiji da ih opomenu, upozore i isprate do stana", kaže predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović.

Ona navodi da policija privodi građane koji se zateknu udaljeni od svog prebivališta i koji se ponašaju bezobzirno, a da im sud izriče novčane kazne.

Ristanović objašnjava da visina kazne zavisi od svih okolnosti slučaja.

"Ima onih koji kažu da su izašli na vazduh jer im je dosadno u stanu. U takvim slučajevima je kazna veća", objašnjava Ristanović.

Ona navodi da u ovom trenutku osuđene osobe najčešće nemaju novac da plate kaznu, a sud ne sme da im menja novčanu u kaznu zatvora, zbog opasnosti od zaraze u zatvorima. Oni imaju pravo žalbe na presudu kada prestane vanredno stanje.

Najveći broj sudija prekršajnog suda u Beogradu posao obavlja od kuće. Od ukupno 115 sudija najvećeg prekršajnog suda u Srbiji, samo njih 25 mnogu da dolaze u sedište suda i rade. Ostali spadaju u kategoriju starijih od 60 godina, roditelja sa decom mlađom od 12 godina i onih koji imaju hronične zdravstvene probleme.

Izvor: Vebsajt Nova, 26.03.2020.
Naslov: Redakcija