Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Svaki peti medij raskinuo ugovor o privatizaciji


Od ukupno 34 medija u Srbiji čiji su osnivači gradovi i opštine i koji su uspešno privatizovani do 31. oktobra 2015. godine, što je rok određen Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 58/2015), skoro svaki peti medij je raskinuo ugovor o privatizaciji.

Od 16 ovakvih medija koji u tom roku nisu uspeli da se privatizuju, protiv polovine je pokrenut stečajni postupak, pokazuju podaci Ministarstva privrede Republike Srbije.

Ministarstvo privrede je saopštilo da kontroliše ispunjenje ugovornih obaveza novih vlasnika tih medija samo "na osnovu izveštaja ovlašćenog revizora, kao i na osnovu procene sudskog veštaka za predmet investiranja", kao i da ispunjenje obaveze o kontinuitetu poslovanja tih medija "utvrđuje isključivo na osnovu pisanog izveštaja REM-a".

Prema podacima Ministarstva privrede, ugovori o prodaji kapitala raskinuti su sa šest medija čiji su osnivači lokalne samouprave i koji su privatizovanu u zakonskom roku: "Nedeljnim novinama" iz Bačke Palanke, "RTV Pruga" iz Lajkovca, "TV Blace" iz Blaca, "RTV Kragujevac" iz Kragujevca, "Radiom Barajevo" iz Barajeva i "Radiom Valjevo" iz Valjeva. Nakon toga za dva od tih šest medija - "RTV Pruga" i "TV Blace", pokrenut je stečajni postupak.

Ministarstvo je navelo i da je od 16 izdavača medija koji nisu privatizovani u zakonskom roku stečajni postupak pokrenut protiv osam: NIG "Svetlost" iz Kragujevca, RTV "Mladenovac" iz Mladenovca, "Radija Sombor" iz Sombora, "Pobede" iz Kruševca, "RTV Vrnjačka Banja" iz Vrnjačke Banje, "Radija Drina" iz Zvornika, "Radio stanice Despotovac" iz Despotovca i "Radija Obrenovca" iz Obrenovca.

U Ministarstvu dodaju da su bespovratne akcije zaposlenim i bivšim zaposlenima raspodeljene u 15 medija koji se nisu uspešno privatizovali u zakonskom roku. To je učinjeno u "Dnevniku" iz Novog Sada, NIPD "Reč naroda" iz Požarevca, "TV Smederevo" iz Smedereva, "Štampi, radiju i filmu" iz Bora, JNI "Reč radnika" iz Aleksinca, "Radio televiziji Vranje" iz Vranja, "Našem glasu" iz Smedereva, "Radiju Subotica" iz Subotice, "Informativnom centru" Odžaci iz Odžaka, "Radiju Bačka" iz Bača, "RTV BAP" iz Bačke Palanke, "RTV Trstenik" iz Trstenika, "Radiju Bujanovac" iz Bujanovca, "Informativnom centru Tutin" iz Tutina, "Informativnom javnom preduzeću Preševo" iz Preševa.

Ministarstvo privrede je, takođe, saopštilo da se, i dve i po godine po isteku zakonskog roka, za medije iz ove kategorije koji nisu uspešno privatizovani "preduzimaju aktivnosti na sprovođenju postupka privatizacije, u skladu sa zakonom i u saradnji sa lokalnom samoupravom".

Prema postojećim propisima, naime, kapital još uvek neprivatizovanih medija prelazi u državni Registar akcija i udela, a nakon toga se raspisuju nove privatizacije. Ministarstvo, takođe, može ovakav kapital iz državnog Registra da prenese bez naknade gradovima i opštinama, koji na taj način opet, a privremeno postaju vlasnici medija. Te lokalne samouprave dužne su da u roku od šest meseci pokrenu postupak privatizacije, a ukoliko to ne učine, moraju da donesu odluku o prestanku postojanja izdavača medija i promeni delatnosti ili o njegovom potpunom ukidanju.

Prema listi Agencije za privatizaciju i podacima novinarskih udruženja, u Srbiji je do 31. oktobra 2015. godine, za 50 medija u državnom vlasništvu oglašen javni poziv za prodaju, od čega je 34 medija privatizovano, dok je 16, nakon neuspešnih privatizacija, dobilo mogućnost da se privatizuje prenosom kapitala zaposlenima bez naknade. U Srbiji je u tom roku trebalo da bude privatizovano 73 medija.

Izvor: Vebsajt Danas, Z. Miladinović, 28.03.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija