Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RADNI TEKST IZMENA USTAVA RS: Sindikat pravosuđa Srbije nezadovoljan jer nema konsultacija sa strukom


Sindikat pravosuđa Srbije pomno prati dešavanja oko predstojećih izmena Ustava i zapanjen je činjenicom da nema pravih konsultacija sa strukom ali se prihvataju predlozi raznih udruženja mlekara, pekara, tesara...

- Sindikat poštuje pravo svih da daju svoje mišljenje povodom izmena Ustava. Međutim, u zemlji koja teži ka vladavini prava i koja se stalno upozorava zbog manjka vladavine prava, pravna struka je neizostavna, najpozvanija i najmerodavnija u davanju predloga. Dakle, struka ne sme da se ignoriše. Pravosuđe ima presudan značaj kako za građane tako i na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji. Ustav bi morao da bude proizvod društvenog dogovora a ne rezultat simulacije javne rasprave - precizira se u saopštenju Sindikata.

Opravdano se postavlja pitanje zašto u Srbiji samo pravda mora da se pravda. Zato što nosioci pravosudnih funkcija predstavljaju profesionalnu granu vlasti. Sudije i tužioci su izabrana lica, profesionalci u svom poslu, jer su stručni, osposobljeni i dostojni funkcije.

- Apsurd je to što ih omalovažavaju predstavnici izvršne vlasti koji mogu da budu i nestručni, i nedostojni, i obrazovani, i neobrazovani, i sa lažnim diplomama, i osuđivani...Pravosuđe ne pruža usluge građanima, kako kaže pomoćnik ministra pravde Backović, nego sudi građanima, pravnim licima, pa i samoj državi. Ustav se menja zbog potrebe da se eliminiše bilo kakav politički uticaj na pravosuđe i ograniči samovolja vlasti. Svedoci smo samovolje prethodne vlasti i ignorisanja struke jer smo skupo platili ranije sprovedenu reformu pravosuđa. A struka je upozoravala i ukazivala na posledice. I ova vlast daje sebi za pravo da ignoriše predloge najpozvanijih kao što su Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, Vrhovni kasacioni sud, univerzitetski profesori prava, Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za pravosudna istraživanja, advokati... - precizira se u saopštenju Sindikata.

Sindikat daje veliku važnost dogovoru kao modelu za rešavanje konflikata pa u tom smislu predlaže da se sastanu predstavnici struke i Vlade Srbije. U prvoj fazi, delegacije bi analizirale probleme, a u drugoj bi formulisale predloge za rešavanje uočenih problema.

- I zato apelujemo na Ministarstvo pravde i kompletnu Vladu Srbije za razumevanje potrebe da se pre donošenja važnih odluka koje mogu imati ozbiljne posledice, posavetuju sa strukom. Ima li išta logičnije od toga? - zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Sindikat pravosuđa Srbije, 23.03.2018.
Naslov: Redakcija