Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI: Samo 10 odsto žena na funkcijama u mesnim zajednicama


Na rukovodećim pozicijama u mesnim zajednicama nalazi se samo 10 odsto žena, a 90 odsto muškaraca i zato je važno promeniti rodnu strukturu koja je bitna za donošenje političkih odluka u tim sredinama, izjavila je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako bi građani u malim mestima donosili prave politike oko izgradnje infrastrukture, kanalizacije, rekonstrukcije škola, ili pitanja zaštite životne sredine, važno je da se podjednako čuje glas i muškaraca i žena, ocenila je Janković.

- Izbalansiranu rodnu strukturu treba da imamo na svim političkim nivoima. Ona jeste takva kada govorimo o državnim službenicima, ali kada govorimo o lokalnom nivou ne reflektuje se situacija stanja sa nacionalnog nivoa na lokalni - rekla je Poverenica na konferencija "Žene u održivoj energetici - liderstvo za promenu".

Janković kaže da je dobro što vodeće funkcije u našoj zemlji zauzimaju žene, jer su one podsticaj mladim ženama koje žele da se uključe u politički život, dok su, ističe, na lokalnom nivou žene uglavnom načelnice uprava, društvenih delatnosti, ili na onim radnim mestima na koja se dolazi konkursom.

"Deluj lokalno, misli globalno" je najčešća poruka ekologa o zaštiti životne sredine, te zbog toga Janković navodi da su mesne zajednice važne za pravljenje političkih odluka na lokalnom nivou, a da je ženina uloga u zaštiti životne sredine podjednaka kao i uloga muškarca.

- Zbog nasleđenih patrijarhalnih obrazaca o rodnim ulogama da je ženi mesto u kući i da druge stvari ne može obavljati podjednako dobro kao muškarac, danas treba da damo doprinos u promeni tog stava, a održiva energija i zaštita životne sredine su poslovi budućnosti, što daje prostor za delovanje i zapošljavanje žena i unapređenje njihovog uticaja - smatra Janković.

Kako ističe, ponosna je na rezultate istraživanja projekta "Žene u održivoj energetici" koji su pokazali da su naše žene na selima, o kojim vlada bezbroj predrasuda, izuzetno zainteresovane i poseduju brojna znanja o održivom razvoju.

Na pitanje kako komentariše podatak ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, koji je pre nje govorio na istoj konferenciji, da energetski sektor tog Ministarstva čine 80 odsto žene, Janković kaže da se to može tumačiti na različite načine.

- Možemo posmatrati da je to dobro, ali s druge strane, ja ne mislim da je dobro kada imate poremećenu rodnu strukturu u bilo kom državnom organu. U organima javne vlasti tačno je da preovlađuju žene, što već govori o tome da je poremećena rodna struktura. Ravnopravnost znači ravnopravnost muškaraca i žena, ne treba da zamenimo rodne uloge, niti da bude zamena patrijarhata u matrijarhat, nego partnerstvo i ravnopravnost - zaključila je Janković.

Izvor: Vebsajt Blic, 28.03.2018.