Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O UPISU UČENIKA U SREDNJU ŠKOLU: Pravilnik stupa na snagu 31. marta 2018. godine


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nedavno je dnelo Pravilnik o upisu učenika u srednju školu ("Sl. glasnik RS", br. 23/2018 - Pravilnik), a koji će stupiti na sangu 31. marta 2018. godine.

Ovim Pravilnikom utvrđuju se: merila i postupak za utvrđivanje redosleda kandidata za upis u srednju školu, sadržina, vreme, mesto i način polaganja prijemnog ispita, vrednovanje učešća učenika osmog razreda na takmičenjima i vrste takmičenja čija se mesta vrednuju, upis u školu pod povoljnijim uslovima radi postizanja pune ravnopravnosti i druga pitanja vezana za upis u školu.

Redosled kandidata za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem i trogodišnjem trajanju utvrđuje se na osnovu:

1) uspeha na završnom ispitu,

2) opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole,

3) rezultata postignutih na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole.

Redosled kandidata za upis u škole za koje se polaže prijemni ispit utvrđuje se na osnovu:

1) uspeha na završnom ispitu,

2) opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole;

3) uspeha na prijemnom ispitu,

4) rezultata postignutih na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole.

Kandidati koji se upisuju u školu pod povoljnijim uslovima radi postizanja pune ravnopravnosti, treba da ispune uslove propisane st. 1. ili 2. ovog člana, pre primene merila i postupka za postizanje pune ravnopravnosti propisanih ovim pravilnikom.

Uspeh na završnom ispitu iskazuje se brojem bodova osvojenih na testu iz srpskog odnosno maternjeg jezika, matematike i na kombinovanom testu iz prirodno-naučnih i društveno-naučnih predmeta (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).

Na osnovu uspeha na završnom ispitu kandidat može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Izvor: Redakcija, 29.03.2018.