Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O MIRNOM REŠAVANJU RADNIH SPOROVA: Tokom 2016. godine viši i osnovni sudovi primili ukupno 33.389 predmeta koji se tiču ove oblasti. Poslodavci sve češće prihvataju mirno rešavanje sporova sa zaposlenima jer im smanjuje troškove, prilagođava se nesmetanom poslovanju i daleko je efikasnije od sudskog


Pet puta više radnih sporova rešeno je "mirnim putem" uz posredovanje miritelja ili arbitara Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova. Samo u prva dva meseca 2017. godine stiglo je još 111 novih predloga, dok su, prema podacima Ministarstva pravde, tokom 2016. godine viši i osnovni sudovi primili ukupno 33.389 predmeta koji se tiču ove oblasti.

Podaci govore da je tokom 2014. podneto 199 predloga za rešavanje individualnih ili kolektivnih radnih sporova, 2015. godine taj broj je povećan na 322, dok ih je sledeće godine bilo 956. Kako kaže direktor agencije Mile Radivojević, poslodavci sve češće prihvataju ovakvo rešavanje sporova sa zaposlenima jer im smanjuje troškove, prilagođava se nesmetanom poslovanju i daleko je efikasnije od sudskog.

- Najčešće je reč o sporovima između poslodavaca i zaposlenih koji se tiču mobinga, otkaza ugovora o radu, ugovaranja i isplate minimalne zarade, naknade troškova koji se odnose na ishranu u toku rada, dolazak i odlazak sa rada, isplatu jubilarne nagrade, regresa za korišćenje godišnjeg odmora, izmena kolektivnih ugovora, štrajka - kaže Radivojević.

Od ukupnog broja podnetih predloga u toku prošle godine meritorno je rešen 331 predmet, dok je 410 u toku. Čak 421 predlog ticao se pokretanja postupka na isplatu regresa za korišćenje godišnjeg odmora, slede isplate jubilarnih nagrada 147, dok se 141 predlog odnosio na naknadu za ishranu u toku rada i 63 zbog zlostavljanja na radu, odnosno mobinga.

I dok sudski postupci, koji zahtevaju troškove za tužbe i žalbe, angažovanje advokata i plaćanje njegovih troškova, nisu oročeni u trajanju, dotle je postupak pred agencijom besplatan.

- Nema angažovanja advokata, a arbitražno rešenje je pravosnažno i izvršno, odnosno ima istu pravnu snagu kao pravosnažna sudska presuda - kaže naš sagovornik. - Vreme trajanja postupka oročeno je na 30 dana, za razliku od sudskog postupka.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 28.03.2017.
Naslov: Redakcija