Zastava Bosne i Hercegovine

NOVA GRANICA ZA OTPLATU KREDITA DO 80 GODINA STAROSTI


Klijenti banaka koji su dublje ušli u sedmu deceniju do pre nekoliko godina teško su mogli dobiti kredit, posebno na duže staze. Većina banaka tražila je da klijent ne sme da bude stariji od 70 godina u trenutku kada poslednja rata dospeva na otplatu. Pojedine finansijske kuće su tu granicu pomerile na 75 godina. Sada se sve više razmatra mogućnost da se starosna granica pomeri naviše i da se dozvoli da poslednju ratu kredita isplate na 80. rođendan.

Razlog za tu popustljivost banaka je višestruk: penzija je danas sigurnije primanje od plate, a stariji klijenti su redovnije platiše od mlađih. Starije godine sa sobom nose rizik. Banke zato o tome da povećaju granicu godina za poslednju ratu treba da se dogovore s osiguravajućim kućama. Ukoliko one budu spremne da te zajmove osiguraju, i podizanje starosne granice za zaduživanje će biti izvesnije.

Godine i krediti su zanimljiva priča. Tako podaci Udruženja banaka Srbije, odnosno Kreditnog biroa govore da se najviše zadužuju muškarci u petoj deceniji života: u ukupnoj vrednosti zajmova oni učestvuju s 20,5 odsto. Slede ih pripadnice lepšeg pola iste dobi – 13,8 procenata. To važi za sve kredite. Kod najpopularnijih gotovinskih pozajmica najviše klijenata koji ga otplaćuju je staro između 60 i 70 godina.

O tome koliko će osiguravajuće kuće biti spremne da osiguraju kredite onih koji ulaze u osmu deceniju finansijski stručnjak sa Fakulteta za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić" u Novom Sadu dr Aleksandar Vasiljević kaže:

Banke imaju osiguravajuće kuće sa kojima sarađuju, a one su tu često i supsidijarni vlasnici, kako se to stručno kaže – navodi naš sagovornik. – Smatram da tu neće biti znatnog pomeranja granice za sve, nego će se svaki slučaj pažljivo razmotriti. Kada prodaju polise tog tipa gde se klijentu njome obezbeđuje otplata kredita u slučaju da je ne dožive, nadaju se da se ono najgore neće dogoditi.

Kupovina polise te vrste životnog osiguranja nije baš jednostavna, po sistemu uđeš, kupiš i gotovo. Pre nego što se ugovori zaključe, od klijenta se traži detaljan lekarski pregled. Mora da donese potvrdu da nema sidu, kao ni hepatitis C, ultrazvuk srca i izveštaj od lekara interniste o opštem zdravstvenom stanju. Tek ako osiguravači procene da je zdravlje solidno u odnosu na rok otplate kredita, ugovor se zaključuje. Te polise staju između 65 i 70 evra godišnje. Lako je moguće da će osiguravajuće kompanije za još starije sugrađane uvesti i dodatne preglede.

Što se tiče banaka, kažu da to i ne zavisi mnogo od njih.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 28.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija