Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZNAČAJNA ULOGA JAVNOSTI I CIVILNOG DRUŠTVA U PROCESU EVROINTEGRACIJA


Jugoslav Milančić, savetnik ministarke bez portfelja zadužene za evropske integracije, odbacio je tvrdnje da se civilnom društvu i javnosti ograničava pristup informacijama koje se odnose na evropske integracije.

Milačić je na javnoj diskusiji "Javnost (ne)poželjna u evropskim integracijama" rekao da su takve tvrdnje tendenciozne i senzacionalističke.

- Ne znam šta više može da bude bolji dokaz od platforme za saradnju sa civilnim sektorom. Stručne organizacije, akademska društva i zainteresovana javnost se na najbolji način uključuju - rekao je on.

Kako kaže, o svakoj pregovaračkoj poziciji i akcionim planovima se diskutuje na Odboru Narodne skupštine Republike Srbije za evropske integracije i Nacionalnom konventu.

Izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović ocenio je da Vlada Republike Srbije od 2015. godine nastoji da ograniči ili oteža pristup informacijama i dokumentima.

- To se odvija kroz usvajanje i promenu podzakonske regulative. Smatramo da je to nezakonito jer se uređuje materija koja spada u domen pristupa informacijama - rekao je on.

Podzakonski akti, kaže, idu od zaključaka Vlade, uputstava do uredbi, a kao glavni izgovor se navodi da je to zahtev Evropske unije, a taj trend se, dodaje, nastavlja i u 2017. godini.

Sofija Mandić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da je u junu 2016. godine u proces evropskih integracija uvedena oznaka tajnosti, koja, kako kaže, ograničava distribuciju informacija i materijala.

- Da li je proces evropskih integracija vlasništvo građana Srbije - upitala je ona.

Šefica kabineta Poverenika za informacije od javnog značaja Slavoljupka Pavlović podsetila je da je uredbu kojom je na neki način uvedena oznaka službeno donela tehnička vlada i napomenula da je ona posle sugestija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izmenjena.

Ona je istakla da Vlada ili organ javne vlasti ne može da uskrati informaciju pozivajući se na oznaku restriktivno i objasnila da se mora obrazložiti zašto neka informacija nije dostavljena.

- Ako hoće da odbije zahtev, mora da dokaže da bi otkrivanjem tih informacija nastala neka šteta po interes koji je pretežniji - rekla je ona, ali je i napomenula da Poverenik nije dobio nijednu žalbu da se neki organ pozivao na oznaku restriktivno.

Na Milačićevu konstataciju da pregovore vodi država, a da je civilno društvo pridruženi partner, reagovala je Mandićeva iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku rekavši da je upravo tu ključ neslaganja.

Kako je navela, ona je na stanovištu da je proces evropskih integracija vlasništvo građana.

Milačić je podsetio da je pregovarački tim usvojio smernice za saradnju sa civilnim sektorom, te da je taj proces bio apsolutno transparentan i poručio da su sva dokumenta, koja se tiču evropskih integracija, dostupna.

Izvor: Vebsajt Blic, 28.03.2017.
Naslov: Redakcija