Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSEDNIK VRHOVNOG KASACIONOG SUDA: ZASTARELE PREDMETE REŠITI DO 30. OKTOBRA 2015. GODINE


Svi zastareli predmeti pred sudovima treba da budu rešeni do 30. oktobra, izjavio je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, navodeći da u donošenju presuda politički uticaj nema veliku ulogu.

Milojević je rekao: "Mora da se zna činjenično stanje. Ima mnogo predmeta u kojima je ispušten jedan element dela u prvostepenoj presudi, u ponovljenom postupku tog dela nema i na osnovu toga se donosi odgovarajuća presuda", naveo je Milojević.

Prema njegovim rečima, svaki predmet je pod opaskom javnosti da svako nekoga poznaje i da je posebno pitanje šta se podrazumeva pod "pritiskom".

Milojević je rekao da su razrešenja petoro sudija posledica subjektivnih propusta i da je podneo dosta prijava za neblagovremenu izradu odluka.

"Pojedinim sudijama je trebalo više stotina dana za tako nešto. Takođe, podnošene su prijave za neopravdano nezakazivanje predmeta, gde sudija ima predmet, drži kod sebe, a nije ga zakazao po tri godine", objasnio je Milojević.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda kaže da nema opravdanje za to što je najstariji nerešeni spor u procesu 36 godina.

"To je neprihvatljivo i nema reči objašnjenja. Taj predmet je nekoliko puta presuđivan pa ukidan, ali nema odbrane, postoji prost podatak da je predmet star 36 godina. Određen je rok do 30. oktobra da se svi zastareli predmeti reše, videćemo se tada, pa ćemo pričati", rekao je Milojević.

Brojka od gotovo tri miliona nerešenih predmeta pred sudovima zvuči stravicno, kaže Milojević i dodaje da treba imati u vidu da je oko 1,8 miliona predmeta u procesu izvršenja, odnosno da je manje od milion pravi broj sudskih predmeta.

"Početkom 2014. godine je nastala nova mreža sudova, imali smo i odluku Advokaske komore da ne učestvuju u radu, to je doprinelo odlaganju, pa su sudovi efektivno radili šest meseci. Time sam zadovoljan jer su rezultati mogli da budu i gori", rekao je Milojević. 

Izvor: Tanjug

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: