Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Odgovor na pitanje potrošača


Interesuje me da li sam oslobođen plaćanja uvoznih dažbina ako se vraćam u zemlju i selim svo pokućstvo. I šta se dešava u slučaju da je reč o mešovitom braku, na koga mora da se vodi dokumentacija?

ODGOVOR:

Kako navode iz Uprave carina po važećim propisima, domaći državljani koji se iz inostranstva vraćaju nakon dve godine neprekidnog rada, oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina kada žele trajno da donesu svoje pokućstvo. Ukoliko je reč o mešovitom braku, dokumentacija treba da glasi na onog supružnika koji ima srpsko ili dvojno državljanstvo.

Inače, navedeno je da ovo pravo imaju i strani državljani koji su dobili državljanstvo ili azil, to jest odobrenje za stalno nastanjenje u Srbiji. I oni su oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na predmete za svoje domaćinstvo, osim na motorna vozila, i to u roku od godinu dana od dobijanja državljanstva, azila, to jest odobrenja za stalno nastanjenje.

U oba slučaja, od dokumenata je potreban detaljan popis selidbenih stvari koje osoba i sama može da popiše, kao i okvirna procena njihove ukupne vrednosti.

Inače, vrednost tih stvari ne bi trebalo da bude više od 20.000 evra i odnosi se na domaće državljane koji su na radu u inostranstvu proveli od dve do deset godina. Za one koji su u inostranstvu radili u kontinuitetu više od deset godina nema limita za vrednost selidbenih stvari.

Izvor: Vebsajt Politika, 27.01.2020.
Naslov: Redakcija