Zastava Bosne i Hercegovine

OBELEŽEN DAN ZAŠTITE PODATAKA O LIČNOSTI


U Beogradu je u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, održana konferencija povodom Međunarodnog dan zaštite podataka o ličnosti po deseti put, prvi put u Republici Srbiji obeležen je 2011. godine, a u Evropi ovaj dan se obeležava od 2006. godine.

Na konferenciji su pored domaćina, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, g. Milana Marinovića govornici bili i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, šef misije USAID Majk de la Rosa, Šef misije Saveta Evrope u Beogradu. Tobias Flesenkemper i Načelnik Službe za nadzor i sređišnje uprave Agencije za zaštitu osobnih podataka Republike Hrvatske Igor Vulje.

Poverenik je istakao da je u prvih šest meseci akcenat bio na edukaciji kao rukovalaca podataka, tako i građana, te da su za 2020 godinu planirane aktivnosti u osnovnim i srednjim školama, kako bi se učenici bolje upoznali sa ovom važnom temom i razumeli posledice svog delovanja u informatičkom okruženju, naročito na društvenim mrežama.

Takođe, na konferenciji je predstavljena peta po redu publikacija Zaštita podataka o ličnosti koja predstavlja zbirku relevantnih propisa iz ove oblasti.

Izvor: Redakcija, 29.01.2020.