Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O VRSTI, VISINI I USLOVIMA GARANCIJE PUTOVANJA, VISINI DEPOZITA U ZAVISNOSTI OD KATEGORIJE LICENCE, NAČINU AKTIVIRANJA, NAMENI SREDSTAVA, KAO I O DRUGIM USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNI ORGANIZATOR PUTOVANJA: Cene aranžmana moraju biti izražene bez skrivenih troškova. Jedinstvena cena važi za paket aranžmane koji uključuju prevoz, smeštaj u hotel i vodiča. Fakultativni izleti će, kao i do sada, biti u delu programa putovanja u kom se precizno navodi šta je u uključeno u cenu aranžmana, a šta nije


Svako ko u Srbiji ove godine kupi turistički aranžman za Veneciju može biti siguran da će do tog italijanskog grada stići bez ikakve doplate, a ne kao što je to bio slučaj do sada - da je od Lido di Jesola do grada na kanalima morao da kupi i kartu za brod.

Ova novina u turističkoj sektoru počela je da važi od 1. januara 2020, kad je počela primena Pravilnika o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja, visini depozita u zavisnosti od kategorije licence, načinu aktiviranja, nameni sredstava, kao i o drugim uslovima koje mora da ispuni organizator putovanja ("Sl. glasnik RS", br. 81/2019 - dalje: Pravilnik), koji turističkim agencijama zabranjuje da reklamiraju aranžmane po jednoj, a naplaćuju ih po drugoj ceni.

Neće više biti moguće da vas mame povoljnim aranžmanima, a da se onda ispostavi da su oni daleko od toga jer u cenu nisu uračunate avio-takse, dinarski deo, doplata za ovo, doplata za ono... Zbog svega toga nekad se na kraju ispostavi da je cena više nego duplo viša od onoga što vam je ponuđeno.

Za razliku od dosadašnje prakse, putnici će, zahvaljujući jedinstvenoj ceni aranžmana, kako tvrdi Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), konačno znati šta plaćaju. - Agencije su u reklamne svrhe koristile nižu cenu, a kad dođete kod njih, kažu vam da morate da platite, recimo, i avio-taksu.

Sada to više nije moguće i moraće za paket-aranžmane, koji uključuju prevoz, smeštaj u hotel i vodiča, da reklamiraju jedinstvenu cenu. Sve ono što je neophodno da putnik plati da bi započeo putovanje mora biti izraženo u ceni aranžmana. Putnici će pre putovanja znati koliko im je novca potrebno za aranžman predviđen programom putovanja. Neće moći da vam kažu da morate da doplatite još 20 evra za transfer, takse ili za trajekt. Ako je put na ostrvo, trajekt mora biti uključen u cenu aranžmana - objašnjava Seničić i dodaje da jedinstvena cena važi za paket aranžmane koji uključuju prevoz, smeštaj u hotel i vodiča.

On objašnjava da će fakultativni izleti i dalje postojati, ali će oni, kao i do sada, biti u delu programa putovanja u kom se precizno navodi šta je u uključeno u cenu aranžmana, a šta nije.

- Putnici će znati koliko im je para potrebno za fakultativne izlete. Više neće smeti da se reklamiraju destinacije kao, na primer, Venecija, a kad dođete u Lido di Jesolo, kažu vam da morate da doplatite za brod. Ukoliko po ceni koju ste platili ne možete da stignete do Venecije, takav aranžman ne sme nositi naziv "Venecija", već mora da se zove "Severna Italija". U programu mora pisati tačno gde spavate i šta je sve uključeno, a Venecija može biti pomenuta samo kao fakultativni izlet - objašnjava Seničić.

Novim Pravilnikom uveden je i depozit kao uslov za dobijanje licence, a državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević izjavio je ranije je da se ova obaveza uvodi "kako ne bi mogla tek tako da se otvori turistička agencija bez ikakvog kapitala".

 - Usklađivanjem nivoa depozita i garancija imaćemo viši stepen zaštite naših putnika, jer u slučaju da dođe do veće štete, nama je cilj da napravimo balans između vrednosti prodatih aranžmana i onoga što može nadomestiti tu vrednost u slučaju da ne dođe do realizacije putovanja - naveo je Knežević.

Aleksandar Seničić ističe da su umesto jedinstvene garancije za sve putnike, odnosno osiguranja od insolventnosti i odgovornosti od prestanka rada agencije, koja je iznosila 300.000 dinara za sve agencije bez obzira na veličinu, Pravilnikom uvedene četiri kategorije organizatora putovanja.

 - Sada imate četiri kategorije licenci. U zavisnosti od toga kojoj kategoriji pripada agencija određene su sume osiguranja i, prvi put posle 10 godina, određene su i sume obaveznog depozita koje agencija mora imati na računu poslednjeg dana u mesecu - kaže Seničić.

Izvor: Vebsajt Kurir, Slavica Tomčić, 27.01.2020.
Naslov: Redakcija