Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O MEMORIJALNOM CENTRU "STARO SAJMIŠTEˮ: Nacrt zakona upućen Vladi RS


Nacrt zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište" upućen je, 27. januara 2020. godine, Vladi Republike Srbije na usvajanje, posle čega bi trebalo da se nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini, čime je na Međunarodni dan sećanje na Holokaust učinjen konkretan korak ka realizacije ove ideje stare vise godina.

Nacrt ovog zakona, kako je rečeno u Ministarstvu kulture, se bavi osnivanjem ustanove kulture koja će imati muzeološke, obrazovno-vaspitne i naučno istraživačke delatnosti, s ciljem negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Memorijalni centar "Staro sajmište" će raditi na rekonstrukciji, adaptaciji i uređenju postojećih autentičnih objekata u prostoru Memorijalnog centra odnosno kulturnog dobra "Staro sajmište" i njegove zaštićene okoline, a pomenutim nacrtom predviđeno je da se utvrdi javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti, dodaju iz Ministarstva.

Ambasadori Nemačke i Izraela u Srbiji, Tomas Šib i Alona Fišer Kam, su rekli da će podržati i pomoći otvaranje ovog Memorijalnog kompleksa nakon što Narodna skupština Republike Srbije usvoji zakon.

Alona Fišer Kam je ukazala da je sve manje živih svedoka koji su preživeli Holokaust, zbog čega je posebno važno da postoje memorijalni centri u kojima će se čuvati sećanje na tu tragediju.

"Naša ideja je da to bude mesto koje će imati obrazovni karakter za ljude iz čitavog regiona, koji bi učili šta je bio Holokaust, kako bi se i na taj način branili od pokušaja revizije istorije", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavljujući ranije osnivanje ovog centra.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.01.2020.
Naslov: Redakcija