Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVE PRVOSTEPENE PRESUDE O RASKIDU UGOVORA ZA KREDITE U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA: Banka nije upozorila klijenta da franak nije čvrsta valuta


Nakon što je Privredni sud u Beogradu, pre nekoliko dana, doneo prvostepenu presudu kojom raskida ugovor o kreditu u švajcarskim francima, isti potez je povukao i sud u Somboru.

Privredni sud u ovom gradu doneo je prvostepenu presudu kojom se raskida još jedan ugovor o kreditu u švajcarskim francima. Kako je navedeno u presudi, sud je ocenio da je banka 2007. obmanula klijenta tako što mu je ponudila stambeni krediti u švajcarskim francima, a uprkos upozorenju MMF i Narodne banke Srbije da može doći do promene kursa ove valute na štetu građana dužnika.

U presudi se navodi i da je na ovaj način došlo do povrede Zakona o obligacionim odnosima ("Sl. list SFRJ", br. 29/78, 39/85, 45/89 - odluka USJ i 57/89, "Sl. list SRJ", br. 31/93 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja) i velike nesrazmere u odnosu na iznos uzetog kredita i iznosa koji je dužnik morao da vrati. Praktično, kredit od 96.000 švajcarskih franaka, za 9,5 godina klijent je banci platio 761.000 dinara (6.300 evra) više nego što bi morao da plati da je uzeo kredit u evrima.

U presudi se navodi da je banka tendenciozno ponudila nižu kamatnu stopu od kamata koje su banke nudile u tom momentu, a kako bi privukla potencijalne klijente i uvećala svoju zaradu. Dodaje se i da banka upozorenje koje je dobila od MMF i NBS nije prenela klijentu kao i da ga je ubeđivala da je švajcarski franak čvrsta valuta i da je to razlog za nižu kamatu.

Do problema sa kreditima u švajcarskim francima došlo je 2015. godine kada su rate kredita vezanih za ovu valutu u Srbiji preko noći porasle za petnaest odsto. Isto toliko istovremeno je uvećana i glavnica kredita, pa je rata iz 2008. godine od 19.400 dinara, za samo jedan dan skočila na 48.960 dinara. Razlog je odluka Centralne banke Švajcarske da vrednost franka više ne održava veštački na niskom nivou već da ga prepusti tržištu. Odluka je izazvala pravi potres na celom finansijskom tržištu Evrope, a u Srbiji je direktno pogodila oko 22. 000 ljudi koji su pre deset i više godina kupovali stanove uzimajući kredit u švajcarcima.

Izvor: Vebsajt Blic, S. Lakić, 27.01.2019.
Naslov: Redakcija