Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO ZAKON KOJI ZABRANJUJE RAZLIČIT KVALITET PROIZVODA I DISKRIMINACIJU POTROŠAČA: Kazna četiri odsto godišnjeg prometa


Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta usvojio je zakon koji zabranjuje prodaju naizgled istih proizvoda različitog kvaliteta u Evropskoj uniji. Izmenjena je Direktiva o nepoštenim poslovnim praksama koja eksplicitno zabranjuje različit kvalitet proizvoda i diskriminaciju potrošača.

Oni koji budu kršili propise biće kažnjeni sa četiri odsto godišnjeg prometa. Paralelno sa zakonodavnim procesom u toku je i veliko evropsko istraživanje kvaliteta proizvoda za koje je obezbeđeno 800 hiljada evra iz budžeta Evropske unije. Kako je najavljeno, biće ispitano oko 60 do 70 proizvoda u 19 zemalja EU, a prvi rezultati se očekuju za nekoliko meseci. Objavljivanje rezultata trebalo bi da povuče i prve sankcije za proizvođače koji se imali dvostruke aršine za kupce na istočnom i zapadnom tržištu.

Ovo je svakako zasluga Višegradske grupe čiji su premijeri još krajem 2017. godine sa samita u Bratislavi upozorili proizvođače da ne dele evropske potrošače na one višeg i nižeg reda i da ne prodaju iste proizvode različitog kvaliteta. Slovački premijer Robert Fico tada je rekao da taj problem i to ne samo kada je reč o namirnicama, nego i drugoj robi široke potrošnje datira još od devedesetih godina. U međuvremenu je objavljeno više nezavisnih analiza koje potvrđuju da multinacionalne kompanije drastično snižavaju kvalitet svojih proizvoda za istočno i zapadno tržište.

Izvor: Vebsajt Politika, P. O. 25.01.2019.
Naslov: Redakcija