Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANO DEVETO U NIZU BESPLATNO SAVETOVANJE KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU "FINANSIJSKI IZVEŠTAJI ZA 2018. GODINU KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA KOJI POSLOVANJE VODE U SKLADU SA PROPISIMA O BUDŽETSKOM RAČUNOVODSTVU I NOVINE I AKTUELNOSTI U POSLOVANJU JAVNOG SEKTORA": Niš, 29. januar 2019. godine


U Nišu je 29. januara 2019. godine, u organizaciji kompanije Paragraf, održano deveto u nizu savetovanja na temu "Finansijski izveštaji za 2018. godinu korisnika javnih sredstava koji poslovanje vode u skladu sa propisima o budžetskom računovodstvu i novine i aktuelnosti u poslovanju javnog sektora".

U prvom delu savetovanja, koji je bio posvećen pripremama za sastavljanje finansijskog izveštaja za 2018. godinu, predavanje je održala Jasmina Vratonjić, glavni i odgovorni urednik stručnih časopisa "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru". Predavanje je obuhvatalo sledeće teme:

• FINANSIJSKI IZVEŠTAJI ZA 2018. GODINU (Priprema, sastavljanje i podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja za 2018. godinu - pripremne radnje, uvrđivanje rezultata poslovanja, popunjavanje obrazaca, dostavljanje i objavljivanje i otvaranje poslovnih knjiga za 2019. godinu; Konsolidovani finansijski izveštaji)

• POREZ NA DOBIT (Utvrđivanje poreza na dobit nedobitnih organizacija za 2018. godinu; Sastavljanje i dostavljanje poreskog bilansa i poreske prijave)

• FINANSIJSKO UPRAVLJANJE I KONTROLA (Nalazi i preporuke Državne revizorske institucije; Obaveza izrade godišnjih izveštaja o sprovođenju FUK i interne revizije za 2018. godinu);

U okviru prvog dela predavnja održana je i Mini radionica "Uvođenje i implementacija FUK (normativni okvir) sa primerima procedura izveštavanja".

Drugi deo savetovanja bio je posvećen javnim nabavkama i novinama u propisima od značaja za javn sektor, a predavanje u ovom delu savetovanja je održala je Dragana Đinđić, viši urednik stručnih časopisa "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru". Drugi deo predavanja obuhvatao je sledeće teme:

• NOVINE U PROPISIMA (Zakon o javnoj svojini; Zakon o zaštiti podataka o ličnosti; Predložene izmene propisa u oblasti obrazovanja; Ostale novine i aktuelnosti)

• JAVNE NABAVKE (Oblikovanje i pokretanje postupaka - procenjena vrednost, istovrsnost nabavki i partije; Izmene i dopune plana javnih nabavki i neplanirane nabavke; Komisija za javnu nabavku - formiranje, nadležnosti i način rada; Dokumentacija u postupku - sastavljanje i objavljivanje; Mišljenja Uprave za javne nabavke i praksa Republičke komisije, sa uporednim prikazom rešenja iz Nacrta novog Zakona o javnim nabavkama).

U trećem delu savetovanja, koji je realizovao Marko Jekić, odgovorni urednik stručnih časopisa "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru", govorilo se o radnim odnosima i primanjima zaposlenih u javnom sektoru, i to kroz sledeće teme:

• NOVI OBRAČUN PLATA OD 1. JANUARA 2019. GODINE (nova minimalna cena rada, novi neoporezivi iznosi, uvećanje plata)

• IZMENE PROPISA (Zakon o porezu na dohodak građana, Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, novi Zakon o centralnom registru osiguranja, Ograničenja iz Zakona o budžetu za 2019. godinu)

• SPORNA PITANJA (status direktora ustanova obrazovanja, naknade za porodiljsko odsustvo i ostala sporna pitanja)

• RADNOPRAVNI STATUS državnih službenika, službenika u AP i JLS i zaposlenih u javnim službama (kadrovski plan, Katalog radnih mesta)

• OGRANIČENJE ZAPOŠLJAVANJA I RACIONALIZACIJA BROJA ZAPOSLENIH.

Nakon predavanja učesnici savetovanja imali su priliku da direktno predavačima postave pitanja i na njih dobiju odgovore.

Savetovanje u Nišu je bilo besplatno za sve polaznike, a pored ovog savetovanja, u planu su i besplatna savetovanja na iste teme u sledećim gradovima:

Kruševac 

30. januar (sreda)

Regionalna privredna komora

Zaječar 

31. januar (četvrtak)

 

Beograd 

04. februar (ponedeljak)

Sava Centar

Novi Sad 

05. februar (utorak)

Master centar

Sremska Mitrovica 

06. februar (sreda)

Gradska uprava

Zrenjanin 

07. februar (četvrtak)

Hotel Vojvodina

Vršac 

08. februar (petak)

Hotel Srbija

Subotica 

11. februar (ponedeljak)

Hotel Patria

Svoje učešće na seminarima možete obezbediti prijavom OVDE.

Izvor: Redakcija, 29.1.2019.