Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Poslodavac je dužan da upozori zaposlenog o predstojećem otkazu, te da navede osnov otkaza, činjenice i dokaze koji ukazuju na to da su se stekli uslovi za otkaz i rok za davanje odgovora na upozorenje


Otkaz ugovora o radu, ugovaranje i neisplaćivanje minimalne zarade, zlostavljanje i diskriminacija na radu, ukidanje naknada za ishranu, prevoz i regres ili jubilarne nagrade, kao i neadekvatna primena kolektivnog ugovora, malo sluha za sindikalna delovanja ili štrajk samo su neki od radnih sporova koji mogu zadesiti zaposlene.

Dok nam se ne desi, ne razmišljamo o tome. Zakonski razlozi za otkaz ugovora o radu od strane poslodavca i postupak kojim se tom prilikom sprovodi manje su poznati zaposlenima sve dok se nađu pred otkazom.

S druge strane, zaposleni će često reći da su njihova prava povređena i da su nezakonito dobili otkaz.

Prava adresa za one koji se danas – sutra nađu pred otkazom jeste Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova koja se već 12 godina bavi zaštitom radnog prava.

Treba istaći da je poslodavac dužan da upozori zaposlenog o predstojećem otkazu, te da navede osnov otkaza, činjenice i dokaze koji ukazuju na to da su se stekli uslovi za otkaz i rok za davanje odgovora na upozorenje.

Otkaz ugovora o radu je moguć ukoliko postoji opravdani razlog koji se odnosi na radnu sposobnost zaposlenog, njegovo ponašanje ili potrebu poslodavca.

Izvor: Vebsajt RTV, 29.01.2018.
Naslov: Redakcija