Zastava Bosne i Hercegovine

NACIONALNA LABORATORIJA ZA ISPITIVANJE I KONTROLU KVALITETA MLEKA: Do dobijanja akreditacije laboratorija kontroliše mleko, ali ne izdaje rezultate


Posle višegodišnjeg najavljivanja i odlaganja, Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka u Beogradu počela je da radi pre desetak dana, ali zvanično ne izdaje rezultate na papiru. Tako će ostati do početka naredne godine. Razlog je to što postupak akreditacije nije završen.

Objekat je građen od 2004. godine, novcem iz fondova Evropske unije. Opremanje laboratorije završeno je 2015. Onda je ponestalo kadrova. Pre desetak dana počela je da radi, ali ne izdaje zvanične rezultate.

"Mi u ovom trenutku radimo program monitoringa, odnosno ispitujemo kvalitet mleka na nivou Republike Srbije da bismo stekli uvid u to kakvo je stanje našeg sirovog mleka i isto tako da bismo stvorili te preduslove za akreditaciju", rekao je Slavoljub Stanojević, direktor Direkcije za Nacionalne referentne laboratorije.

Na osnovu analiza proizvođači mogu da poprave kvalitet mleka, a kada laboratorija bude akreditovana – na osnovu zvaničnih rezultata isplaćivaće se premije.

"Ne može mleko koje je u prvoj i drugoj klasi da ima istu cenu, ta cena svakako treba da bude primerena klasi", kaže Stanojević.

U aprilu bi trebalo da se uporede rezultati sa nalazima akreditovanih laboratorija u inostranstvu, da se provere uslovi rada, stručnost zaposlenih i metode analize.

"Naši ocenjivači idu u osvedočenje, direktno da se osvedoče da li svi tehnički uslovi postoje i kako konkretna laboratorija radi na terenu", ističe Borislava Jakšić iz Akreditacionog tela Srbije.

Uzorke sve ređe šaljemo u inostranstvo na proveru, kažu u Akreditacionom telu Srbije, i sa 60 akreditovanih laboratorija za ispitivanje hrane prednjačimo u regionu.

"Mi radimo u saradnji sa nadležnim ministarstvima na tome da definišemo koji su prioriteti za njih u narednom periodu, da bismo takve sheme akreditacije mi razvili", kaže Jakšićeva.

Tehnološki napredak zahteva da se stalno akredituju nove metode. Ono što se ne menja jeste pravilo da, kada proizvod stigne u prodavnice, ne sme da postoji ni najmanja sumnja u tačnost laboratorijskih nalaza.

Izvor: Vebsajt RTS, Mirela Belošević, 25.01.2018.
Naslov: Redakcija