Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAVET EVROPE: Srbija da smanji ranjivost dece od trgovine ljudima i poboljša podršku žrtvama kroz garantovanje odštete i informisanje o procedurama putem kojih mogu da ostvare svoja prava


Srbija mora da učini više za smanjenje ranjivosti dece od trgovine ljudima i poboljša podršku žrtvama, ocenjeno je u novom izveštaju Grupe eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA).

U Srbiji je u periodu od 2013. do 2016. godine zvanično registrovano 296 žrtava trgovine ljudima, među kojima 130 muškaraca, 72 žene i 94 dece, navodi se u izveštaju GRETA.

Pravni i institucionalni okvir za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji se razvio, ali treba pojačati korake za smanjenje ranjivosti dece od trgovine ljudima i poboljšanje pomoći žrtvama, dodaje se u izveštaju.

Eksperti Saveta Evrope pozdravlja usvajanje Strategije prevencije i suzbijanja trgovine ljudima, posebno ženama i decom i zaštite žrtava 2017-2022. ("Sl. glasnik RS", br. 77/2017) i uspostavljanje Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima.

GRETA navodi da postoji niz oblasti u kojima je potreban napredak. Dodaje se da je u Srbiji u martu 2017. godine, posle značajnog povećanja broja izbeglica i migranata, registrovano između 670 i 800 maloletnika bez pratnje, od kojih najveći broj spava na ulicama i u nebezbednim uslovima.

GRETA poziva srpske vlasti da maloletnicima bez pratnje omoguće adekvatnu negu, uključujući bezbedan i adekvatan smeštaj, kao i da garantuju vremenski okvir za dodeljivanje staratelja.

U izveštaju se navodi da Srbija nema specijalizovana skloništa za žrtve trgovine ljudima i dodaje se da je za uspostavljanje nacionalnih standarda za pomoć žrtvama potrebno uvođenje obaveznog licenciranje tela i organizacija koje žele da pomažu tim žrtvama.

GRETA apeluje na zvaničnike u Srbiji da pruže podršku i bezbedno utočište za žrtve trgovine ljudima, uključujući i muškarce, i da olakšaju njihovu reintegraciju u društvo.

Eksperti Saveta Evrope pozvali su srpske vlasti da žrtvama trgovine ljudima omoguće i garantuju odštetu, kao i da ih informišu o procedurama putem kojih mogu da ostvare svoja prava.

U Srbiji je u periodu od 2013. do 2016. zvanično registrovano 296 žrtava trgovine ljudima. Većina njih (130) bili su muškarci koji su postali žrtve zbog eksploatacije radnika.

Među žrtvama su bile 72 žene, koje su najčešće postajale žrtve zbog seksualne eksploatacije.

Na meti trgovaca ljudima našlo se i 94 dece, među kojima 78 devojčica, koja su primoravana na prosjačenje i prisilne brakove, navodi GRETA.

Kako se navodi, većina žrtava trgovine ljudima bili su srpski državljani.

Izvor: Vebsajt N1, 29.01.2018.
Naslov: Redakcija