Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA KOJA SE OBEZBEĐUJU IZ SREDSTAVA OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: Osigurano lice kod koga postoji gubitak kose kao posledica hemio ili radio terapije ima pravo na periku, ali je neophodno ispoštovati određenu proceduru


Pacijenti koji su oboleli od raka, a zbog terapije su izgubili kosu i kupili periku, koja se vodi kao pomagalo, imaju pravo da refundiraju novca za nju, međutim, mogu lako ostati bez njega ukoliko ne ispoštuju zakonsku proceduru.

Perike su skupe, od 8.000 do 26.000 dinara, a mnogi oboleli ne znaju šta da urade kako bi im se novac refundirao, baš kao i M. N. (50). Ona je ispričala da nije uspela da dobije ni paru od oko 9.000 dinara, koliko je koštala njena perika.

- Operisana sam, nemam dojku, a prolazim kroz cikluse hemioterapije. Izgubila sam kosu. Imam pravo na periku. Pre nego što sam otišla da je kupim, raspitala sam se u Fondu o proceduri. Rekli su mi da će deo novca da mi bude refundiran. Pošto nemam kosu i osećam se vrlo loše zbog toga, odmah sam otišla i izabrala jeftiniju varijantu - od oko 9.000 dinara - navodi ona.

Prema njenim rečima, otišla je potom na kontrolu kod svog onkologa koji joj je u izveštaju napisao da su joj potrebni perika, proteza za dojku i specijalni grudnjak.

- Uputio me je u Dom zdravlja da mi lekar napiše naloge za sve to. Potom sam tu dokumentaciju odnela u Fond da mi overe i refundiraju deo novca za periku. Međutim, vratili su me kod lekara u Dom zdravlja da mi prepravi datum na nalogu za periku jer ne mogu da mi refundiraju pošto stoji datum koji je posle moje kupovine tog pomagala. To mi niko nije objasnio kada sam prvi put bila u Fondu da se raspitam o proceduri - priča ona i dodaje da lekar nije smeo da prepravlja datume jer je to protivzakonito, kao i da je ostala bez refundacije.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević iz Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva (SLD), potvrdila je priču M. N. i kaže da pravila moraju striktno da se poštuju.

- Procedura je da oboleli mora da ode kod onkologa, da nam donese izveštaj, a pa onda mi da izdamo nalog za pomagala. Tek tada se ide u Fond koji ih overava i nabavljaju se pomagala - objašnjava ona i dodaje da je isključivo taj redosled ispravan.

Koraci do perike:

  • onkolog piše nalog za pomagala,
  • izabrani lekar piše nalog za pomagala,
  • RFZO overava,
  • pacijent dobija ili kupuje pomagla,
  • refundacija
Izvor: Vebsajt Telegraf, 29.01.2018.
Naslov: Redakcija