Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O NESTALIM BEBAMA: Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama" traži da Ministarstvo pravde delegira člana, kako bi mešovita komisija za istrage počela sa radom. Roditelji upozoravaju i na moguće proteste


Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama" tražilo je hitan sastanak s ministarkom pravde Nelom Kuburović pre nego što počnu protesti zbog toga što nije formirana mešovita komisija koja bi istražila sudbinu novorođenčadi za koju roditelji veruju da su ukradena iz srpskih porodilišta poslednjih decenija.

Prema rečima Radiše Pavlovića, predsednika Udruženja, dogovoreni rok od nedelju dana, tokom kojeg je Udruženje trebalo da dobije odgovor na pitanje da li će resor pravde delegirati svoje predstavnike u mešovitu komisiju ili ne, istekao je. Umesto odgovora, kaže Pavlović, dobili su službenu belešku sa sastanka s ministarkinim saradnicima od pre nedelju dana.

Zato su poslali otvoreno pismo šefu kabineta Petru Rundiću, u kome navode da su nezadovoljni jer je do ministarke pravde, umesto zapisnika sa sastanka, stigla službena beleška od pet pasusa "dobro prepeglanih i spinovanih zaključaka", kojima joj je "pogrešno i nepotpuno prenet sadržaj sastanka i dokazi o krađi beba i učešću nosilaca funkcija državnih organa u zataškavanju istraga".

- Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tražio je i urgirao dva puta da Ministarstvo delegira članove za mešovitu komisiju, kako bi konačno počela s radom - podseća Pavlović. - Na sastanku sam pitao zašto samo Ministarstvo pravde pokušava da spreči dogovoren rad komisije i koga štiti.

Kako ističe, presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije" ne govori ni o kakvom zakonu, na kome Ministarstvo insistira, već o obavezi da se stvore mehanizam i nadzorno telo koji će dati odgovore na pitanja o sudbini nestalih beba i dece.

- Ako svi slučajevi budu pre istraga komisije povereni sudu, koji po Ustavu niko ne može kontrolisati, neće biti ni nadzornog mehanizma, ni istine - ističe Pavlović.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 27.01.2018.
Naslov: Redakcija