Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Od 1. januara 2017. godine RFZO više ne izdaje i ne overava "stare" (papirnate) zdravstvene knjižice, a osiguranici kojima su one overene pre toga, zdravstvenu zaštitu mogu da ostvaruju na osnovu tih knjižica do isteka overe, odnosno uručenja zdravstvene kartice. Potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite izdaje nadležna ispostava RFZO za sva osigurana lica kojima je zdravstvena knjižica istekla, a zdravstvena kartica još nije izrađena. Ova potvrda će važiti do izdavanja novog dokumenta


Od ukupno šest miliona 850 hiljada zdravstvenih osiguranika, njih šest miliona predalo je zahtev za zamenu papirnih knjižica novim karticama. Gužve su sada manje, pa građani koji to do sada nisu učinili zahtev mogu podneti narednih dana. Stare knjižice važe sve dok su overene, a nakon toga se više neće izdavati, niti overavati.

U novoj godini nešto drugačija slika u filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u odnosu od one pred praznike. Sada je većina građana u redu, kako bi podigli knjižice.

U poslednja tri meseca prošle godine u red su stali i oni koji su sačekali poslednji momenat. U tom periodu predato je više od tri miliona zahteva.

"Imali smo na žalost najveći broj zahteva poslednja tri meseca i imali smo veće gužve. Ali su svi zaposleni angažovani na zameni knjižica. Tako da smo uspevali da obradimo sve zahteve u toku dana", kaže Tatjana Lazarević, direktorke filijale RFZO u Jagodini.

Kad se sabere do sada je podneto oko šest miliona zahteva.

"Izrađena su 3,5 miliona elektronskih kartica, a trenutno se u ZIN-u nalazi u izradi 2,5 miliona. Što se tiče tih 2,5 miliona koje se trenutno nalaze u ZIN-u, imamo obećanja do ZIN-a da će biti gotove do 31. marta", kaže Verica Lazić, v. d. direktora RFZO.

Najviše se odlazilo u filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pa je tamo podneto i najviše zahteva.

"Preko pošte je podneto oko 400 hiljada zahteva, preko E-uprave oko 200 hiljada, a svi ostali zahtevi su podneti preko šaltera RFZO-a. Svi osiguranici koji nisu podneli zahtev, njih 850, moći će preko E-uprave, pošta, kao i preko šaltera naših ispostava da podnesu zahtev", kaže Lazićeva.

Nove, čipovane, elektronske kartice besplatno će dobiti: socijalno ugrožene kategorije stanovništva, novorođenčad, deca sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici.

Izvor: Vebsajt RTS, Ivana Božović, 28.01.2017.
Naslov: Redakcija