Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KINA UVODI RED NA TRŽIŠTU BITKOINA: Najavljuju naplatu provizije od 0,2 odsto na vrednost transakcije ovom virtuelnom valutom


Tri najveće kineske platforme za trgovanju bitkoinom, BTCC, Huobi i OkCoin, planiraju da naplate proviziju 0,2 odsto na vrednost transakcije ovom virtuelnom valutom. U saopštenjima se kaže da će uvođenje naknada "dodatno smanjiti tržišnu manipulaciju i ekstremnu volatilnost cene bitkoina.

Najnovija odluka, uz nedavno sprovedene kontrole trgovanja najvećih platformi od strane kineske Centralne banke, pokazuju nameru vlasti da se uspostavi više reda na tržištu bitkoina, smatraju analitičari.

Odluka o naplati provizije, kako se čini, nije uticala na cenu kriptovalute, ali jeste na obim trgovanja.

Ranije je, u prvim danima 2017. godine, vrednost bitkoina porasla više od 20 posto, dostigavši 1.130 dolara, uglavnom zbog velikog interesa iz Kine, koja je činila skoro sav promet. Primera radi, prema podacima "Cryptocompare" u prvom danu 2017. godine preko 5 miliona bitkoina kupljeno je juanima, što je ekvivalentno vrednosti od 3,8 milijardi dolara. Istovremeno, samo je 53.000 bitkoina kupljeno američkim dolarima.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 26.01.2017.
Naslov: Redakcija