Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POVERENIK: Neophodno doneti novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kao i zakonski urediti oblast video-nadzora


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je u više navrata za naš list ukazivao da ni posle šest godina od stupanja na snagu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Vlada Srbije nije donela uredbu o načinu arhiviranja i merama zaštite naročito osetljivih ličnih podataka, što je trebalo da učini u roku od šest meseci od stupanja na snagu zakona.

Neophodnost donošenja novog zakona pokazali su sve učestaliji hakerski upadi u baze podataka i javno objavljivanje ličnih podataka građana. Poverenik je takođe godinama upozoravao da se lični podaci ne čuvaju adekvatno, a da ih građani Srbije olako daju i tamo gde nije potrebno, nesvesni opasnosti koje nosi krađa identiteta.

- Ličnim podacima mogu da pristupaju neovlašćena lica jer se čuvaju na nebezbedan način, upozoravao je Šabić.

Poverenik je izradio i model novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i dostavio ga Ministarstvu pravde, ali od nadležnih nije dobio povratnu informaciju da li će zakon ući u proceduru. Jedna od oblasti koje bi zakon trebalo da reguliše je tajnost podataka.

- Težište problema „tajnovitosti“ seli se iz ministarstava, klasičnih državnih organa u državna preduzeća, tamo gde se raspolaže velikim iznosima javnog novca i javnim dobrima, što bi sa stanovišta borbe protiv korupcije za nadležne organe trebalo da je veoma indikativno. Nažalost, poseban izveštaj koji sam tim povodom dostavio Skupštini nije razmatran - istakao je Šabić za Danas.

- Još je mnogo zadataka pred nama u toj oblasti. Treba da budemo svesni činjenice i da smo mnoge od tih zadataka već mogli da obavimo, ali još nismo - rekao je poverenik na jučerašnjem skupu organizovanom povodom Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti. On je podsetio da je Srbija 2010. usvojila strategiju za harmonizaciju srpskih propisa o zaštiti podataka o ličnosti sa evropskim standardima, ali da još nije usvojen akcioni plan koji će odrediti rokove u toj oblasti.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji istakao je da je zaštita podataka o ličnosti veoma bitna i za pregovore Srbije o članstvu u EU.

Šef delegacije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartajt istakao je važnost svesti građana o tome da njihovi lični podaci ne smeju da se zloupotrebljavaju. „Suština je da obrada podataka mora da se vrši uz saglasnost onoga čiji se podaci obrađuju“, rekao je Kartajt.

Rodoljub Šabić je ukazao da Srbija nema uređenu oblast video-nadzora, iako postoje hiljade kamera koje snimaju građane na ulicama, a najavljuje se i uvođenje novih u gradskom prevozu.

Izvor: www.danas.rs, K. Ž.

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: