Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS USVOJILA UREDBU O RASPODELI PODSTICAJA U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU ZA 2014. GODINU


Na predlog Ministarstva poljoprivrede, Vlada RS usvojila je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2014. godinu u skladu sa Zakonom o podsticajima.

"Uvažili smo posledice loše tržišne godine za većinu poljoprivrednika, kao i njihove zahteve. Ostaju subvencije za registrovane poljoprivrednike u iznosu od 12.000 dinara po hektaru, kao prošle godine, ali smo uveli velike i značajne novine", rekao je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Sredstva će se raspoređivati za direktna plaćanja u odgovarajućim maksimalnim iznosima za podsticajne mere ruralnog razvoja i za posebne podsticaje.

Budžet Ministarstva poljoprivrede za 2014. iznosi 45,4 milijardi dinara od cega je 91 odsto namenjen subvencijama. Od ukupnih podsticaja koje Republika Srbije daje, 43 odsto izdvaja se za podsticaje u poljoprivredi.

Uredbom o trošenju agrarnog budžeta, predviđeno je da poljoprivrednici dobiju 6.000 po hektaru i dodatnih 6.000 uz prikazivanje računa.

Za razliku od prethodne godine poljoprivrednici će, osim dizel goriva, moći da kupuju i seme i mineralno đubrivo (uz prikazivanje računa).

Iznosi će biti precizirani Pravilnikom koji će u najskorijem periodu biti sačinjen. Ovakvim načinom subvencionisanja biće povećane produktivnost i proizvodnja u poljoprivredi.

Uredbom je predviđeno i povećanje podsticaja u stočarskoj proizvodnji - za tov jagnjadi sa 1.000 na 2.000 dinara po jagnjetu, za priplodne ovce i koze sa 4.000 na 7.000 dinara, za priplodne krmače sa 4.000 na 5.000.

Povećana su i sredstva namenjena razvoju pčelarstva.

Ne odustajemo od ulaganja u razvoj. Obezbedili smo milijardu dinara za subvencionisanje kamata za kratkoročne kredite. Krovnom Uredbom obezbeđena su sredstva za investicije, preradu poljoprivrednih proizvoda i marketing, nabavku opreme za proizvodnju mesa, mleka, povrća i voća, kao i za podsticaj podizanja matičnih zasada", izjavio je Glamočić.

Uredbom je predviđen i nastavak finansiranja poljoprivrednih stručnih službi i mladih savetodavaca.

Usvajanje Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2014. godinu omogućava isplatu svih subvencija i premija u poljoprivredi i ruralnom razvoju tokom ove godine.

Ovih dana počeće i isplata zaostalog duga poljoprivrednicima koji je najmanji u poslednjih pet godina.

Izvor: Tanjug