Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKA KOMISIJA PREDLOŽILA PAKET FINANSIJSKIH REFORMI


Evropska komisija je predložila paket finansijskih reformi čiji cilj je da se umanji preduzimanje rizika najvećih banaka i zaštite poreski obveznici od potencijalnih troškova zbog njihovog spasavanja.

Predlog Evropske komisije je ključni deo napora 28-članog bloka da reformiše svoj finansijski sistem kako bi se izbeglo da se ponovi globalna kriza koja je primorala vlade da ih spasavaju 2008. i 2009.

Očekuje se da tim predlogom najvećim evropskim bankama, onim čiji slom bi pretio stabilnosti finansijskog sistema, bude zabranjeno da trguju isključivo za sopstveni profit, ako se to kosi sa interesima njihovih klijenata.

Cilj će biti i da se razdvoje rizičnije trgovinske aktivnosti banaka od sektora štednje.

S druge strane, najnovije cifre Evropske centralne banke (ECB), pokazuju da je pozajmljivanje kompanijama ponovo palo u decembru, za tri odsto. To je poboljšanje u odnosu na pad od 3,8 odsto u novembru, ali nagoveštava da je ekonomska aktivnost i dalje ostala slaba.

Cifre pokazuju da stimulativne mere ECB, kao što su niske kamatne stope i velikodušni krediti bankama, još nisu u potpunosti doprle do šireg ekonomskog okruženja.

Drugi ključni indikator, rast rezervi novca u ekonomiji, usporio je na jedan odsto, mnogo ispod očekivanih 4,5 odsto.

ECB je saopštio da je spreman da preduzme više akcija ukoliko to bude potrebno da se podstakne oporavak. To može značiti dodatno smanjenje kamatnih stopa ili više zajmova bankama.

Izvor: RTV