Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA: Povučeni Nacrt zakona opšte napisan, što ostavlja prostora za slobodno tumačenje


Javna rasprava o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima tek što je počela, a ovaj tekst je povučen iz procedure.

Više od 30 odredaba, od 362 koliko ih je u tekstu, sporno je i opšte napisano, što ostavlja prostora za slobodno tumačenje.

U Novom Sadu je 21. decembra organizovan prvi zvanični okrugli sto na temu Nacrta zakonskog teksta. Prema ocenama članova radne grupe, pisan je u skladu sa međunarodnim standardima i odnosi se na dobrobit kako policije tako i građana, rečeno je na javnoj raspravi u Novom Sadu.

Sa druge strane, predstavnici civilnog sektora i političari opozicije izneli su veliki broj kritika na nacrt, ocenjujući da pojedine odredbe duboko zadiru u osnovna ljudska prava i slobode građana. Takođe, kako smatraju, ako se usvoji ovaj predlog zakona, to će otvoriti prostor većem političkom pritisku, kako od Vlade Republike Srbije, tako i ministra policije.

Članovi radne grupe u Novom Sadu odgovorili su na kritike da je stvoren samo takav privid u javnosti i da u predlogu zakona ministar ima ista ovlašćenja kakva ima i po važećem zakonu. Pukovnik Milan Andrić, član radne grupe za izradu zakona o unutrašnjim poslovima, ukazao je da u nacrtu ne vidi nikakav problem i da su precizirali da kada ministar zahteva neki izveštaj od policije ili drugih organizacionih jedinica da takvim postupanjem ne sme da se utiče na operativnu nezavisnost policije.

Posebno su sporne odredbe nacrta u vezi sa biometrijskim nadzorom u javnom prostoru, mogućnošću da fizička lica sponzorišu policiju, a ozbiljnu buru u javnosti izazvale su i najave da će policija moći bez prethodne odluke suda da ulazi u stanove građana i vrši pretres bez svedoka.

Iz MUP-a Srbije uveravaju da ove odredbe nisu novost već da su sada samo precizirane. Objašnjavaju da su želeli, kada je reč o policijskom radu, da suze na osnov sumnje situaciju ako se u nekom stanu priprema, vrši ili je u toku krivično delo.

“Iz tog razloga hteli smo da našim policajcima pojasnimo da kada imaju takva saznanja mogu eventualno da intervenišu. Svaki naš policajac pre primene bilo kog ovlašćenja dužan je da proveri da li su ispunjeni svi uslovi, dakle, da sagleda kompletnu situaciju i on je odgovoran za tu procenu da li će ovlašćenje primeniti ili neće”, naveo je pukovnik policije Andrić na javnoj raspravi u Novom Sadu.

Zbog brojnih kritika na Nacrt zakona, MUP je ranije produžio trajanje javne rasprave do 22. januara. Prošle godine je, podsetimo, Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen iz procedure i to nakon velikog pritiska javnosti, kao što je i sada slučaj.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 23.12.2022.
Naslov: Redakcija