Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA: Usvojen budžet za 2023. godinu i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite


Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite. Takođe, usvojen je Akcioni plan za sprovođenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda za period od 2022. do 2024. godine.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić je podsetila da je gradonačelnik Aleksandar Šapić takođe govorio o tome da će finansijska sredstva potrebna za korišćenje svih usluga socijalne zaštite od sada u celosti biti obezbeđivana iz budžeta Grada.

- Smatram da je ovo značajan pomak u kvalitetu socijalne zaštite na teritoriji grada Beograda - rekla je Aleksandra Čamagić.

Ona je podsetila da je aktuelna gradska vlast prva koja je donela strateški dokument o pravima pripadnika romske populacije.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmenama i dopunama Odlluke o komunalnom redu, kao i Odluku o upravljanju parkovima i obezbeđivanju uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu na području gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica. Takođe, usvojena je Odluka o nekategorisanim putevima na teritoriji grada Beograda, kao i Program uređenja i dodele građevinskog zemljišta za 2023. godinu, te Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o izmeni i dopuni Statuta JKP “Gradska čistoća”, Godišnji program zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o taksi prevozu, kao i rešenja o davanju saglasnosti na konačne nacrte aneksa ugovora o javno-privatnom partnerstvu u javnom prevozu.

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević obrazlagala je Strategiju uticaja klimatskih promena na interakciju ekosistemskih usluga u korišćenju i upravljanju šumskim resursima Beograda, kao i Odluku o proglašenju zaštićenog staništa “Zimovalište malog vranca”“.

- Strategija je izrađena u skladu sa Zakonom o planaskom sistemu Republike Srbije i drugim sektorskim zakonima iz oblasti šumarstva, zaštite životne sredine, zaštite prirode i klimatskim promenama. Strategija je “prošla” javni uvid u februaru i novembru, a održana je i javna prezentacija. Trajanje Strategije je definisano u vremenu od 2023. do 2030. godine. Upravljanje prirodnim resursima je jedan od najzahtevnijih zadataka sa kojima se suočavamo. Održavanje stabilnosti eko-sistema i reakcija na klimatske promene su sve složeniji procesi - rekla je Ivana Vilotijević.

Odbornici Skupštine grada usvojili su Plan detaljne regulacije saobraćajnice Široki put u opštini Zemun, kao i niz odluka o izradi planova detaljne regulacije.

Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je obrazlažući tačke koje su se odnosile na urbanizam da su pred odbornicima dva plana detaljne regulacije i šest odluka o izradi planova detaljne regulacije.

- Prvi plan se odnosi na saobraćajnicu Široki put u Zemunu kojim treba da se obezbedi kolski prilaz lokaciji predviđenoj za reciklažni centar. Kada je u pitanju Plan detaljne regulacije za rasplet nadzemnih vodova na Čukarici, Rakovici i Voždovcu, reč je o važnom dokumentu jer Grad sve više vodi računa o svakom kvadratnom metru. Ne bi trebalo da naponska mreža predstavlja problem u privođenju nameni bilo koje lokacije. Takođe, time su obezbeđeni prostori za tri sportsko-rekreativna kompleksa. Kada je u pitanju Odluka o proširenju kompleksa “11. april” na Novom Beogradu, ovde nije reč o proširenju objekta, čija se veličina neće menjati, već o dograđivanju određenih sadržaja unutar kompleksa. U tom delu grada povećan je broj stanovnika i SC “11. april” mora to da “isprati” - rekao je Stojčić.

On je napomenuo da Izmena i dopuna Plana detaljne regulacije Gradske opštine Obrenovac omogućava da se ova opština razvija kao i svaki drugi deo grada i da sprovodi odluke sopstvenih urbanističkih komisija.

Takođe, odbornici su usvojili Odluku o podizanju spomenika Agostinu Netu, prvom predsedniku Republike Angole. Spomenik će biti podignut u parku u istoimenoj ulici između brojeva 22 i 44 na teritoriji opštine Novi Beograd. Kako se navodi u obrazloženju odluke, spomenik se podiže sredstvima Ambasade Angole u Beogradu, koja je i inicirala podizanje spomenika.

Odbornici su usvojili i odluku da nova ulica koja počinje od Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i završava se kod Ulice Dragana Mancea ponese ime sprskog arhitekte Zorana Žunkovića. Inicijativu za to dalo je Društvo arhitekata Beograda, sa ciljem da se očuva sećanje na jednog od najznačajnijih arhitekata i projektanata Prokop stanice.

Sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je obrazložila usvojene odluke o prenosu osnivačkih prava Grada Beograda nad Muzejom afričke umetnosti i nad Ustanovom kulture Prvo prigradsko pozorište Lazarevac.

- Prenos osnivačkih prava u slučaju Muzeja afričke umetnosti vrši se sa Grada Beograda na Republiku Srbiju, dok se u slučaju lazarevačkog pozorišta prava prenose sa Opštine Lazarevac na Grad Beograd. Inicijativu da Republika preuzme Muzej afričke umetnosti podnelo je Ministarstvo kulture, sa čime se Vlada složila usvajanjem Zaključka - rekla je Nataša Mihailović Vacić.

Gradski odbornici su usvojili Odluku o sufinansiranju programa od javnog interesa iz oblasti promocije preduzetništva i zapošljavanja na teritoriji grada Beograda.

Gradski menadžer Miroslav Čučković je podsetio na važnost investicija i investiranja jer su, kako je rekao, to jedni od najvećih izvora budžetskih prihoda.

- Investicije obezbeđuju prihode, a najbolje primere mladih preduzetnika imamo u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari. To su kompanije koje nemaju veliki broj zaposlenih, ali su najbrže rastuća grana privrede. Postoji veliki broj primera da su kompanije koje su koristile ovaj vid promocije postale veoma uspešne. Ljudi vredno rade i to je jedan od razloga zbog kojih u Beogradu možemo da uradimo veliki broj stvari - rekao je Čučković.

Odbornici su usvojili Odluku o izmenama Odluke o načinu, uslovima i kriterijumima za izbor korisnika sredstava u okviru mera i aktivnosti za podršku razvoja inovativnih delatnosti. Takođe, usvojena je Odluka o izmenama Odluke o načinu, kriterijumima i merilima za izbor programa i projekata u turizmu koji se sufinansiraju iz budžeta Grada Beograda, kao i Odluku o izmenama Odluke o načinu, uslovima i kriterijumima za dodelu bespovratnih sredstava za podršku razvoja preduzetništva.

Sekretar za privredu Nikola Kožović je rekao da je suština svih ovih izmena pojednostavljenje realizacije javnog konkursa uz neophodnost precizno definisanih uslova koji će biti propisani i detaljno opisani u javnom konkursu.

- Sekretarijat za privredu više godina uspešno sprovodi programe iz pomenutih odluka i tako će sigurno biti nastavljeno - rekao je Kožović.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmeni i dopuni Odluke o promeni Osnivačkog akta Javnog preduzeća za obavljanje delatnosti od opšteg interesa za Grad Beograd “Sava centar”. Takođe, usvojena je Izmena i dopuna Programa efikasnosti Grada Beograda za period od 2021. do 2023. godine, kao i Odluka o obezbeđivanju rada mrtvozorske službe na teritoriji grada Beograda. Odbornici su usvojili i Kadovski plan za 2023. godinu Gradske uprave Grada Beograda, Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki Službe za internu reviziju Grada Beograda, Kancelarije za mlade i Službe glavnog urbaniste Grada Beorgada. Gradski odbornici su usvojili Kadrovski plan Gradskog pravobranilaštva za 2023. godinu, kao i Kadrovski plan Ombudsmana Grada Beograda za 2023. godinu, te konačno Odluku o razrešenju i imenovanju predsednika, članova i zamenika sekretara Gradske izborne komisije u stalnom sastavu.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su budžet za 2023. godinu koji ukupno iznosi 205,5 milijardi dinara. Od 205.547.150.427 dinara budžet Grada iznosi 188,7 milijardi, a na budžete gradskih opština odlazi 16,7 milijardi dinara.

Ukupan obim sredstava povećan je za 28,25 odsto ili za više od 45 milijardi dinara (45.197.383.149) u odnosu na obim sredstava utvrdjen početnom odlukom za 2022. godinu.

Kada je reč o urbanizmu i prostornom planiranju, opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od preko 10 milijardi dinara (10.400.422.264).

Najznačajnija ulaganja u okviru ovog programa odnose se na pripremanje i opremanje lokacije Makiško polje i nabavku gradjevinskog zemljišta za komunalnu infrastrukturu za potrebe metro sistema, kao i za izradu planova detalje regulacije, izgradnju stanova, uređenje javnih površina...

Za program komunalne delatnosti opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 19,8 milijardi dinara (19.801.348.270).

Najveća sredstva u okviru tog programa planirana su za finansiranje godišnjeg programa poslovanja javnih komunalnih preduzeća kao što su "Gradska čistoća", "Zelenilo Beograd", "Beogradski vodovod i kanalizacija"..., a od najznačajnijih projekata ističe se projekat izgradnje regionalnog vodovoda "Makiš-Mladenovac", Linijski park u Beogradu, kompleks zelene pijace Obrenovac, izgradnja pijace u Lazarevcu, vodovodna mreža u zemunskom naselju Šangaj...

Za oblast zaštite životne sredine budžetom za sledeću godinu predvidjeno je više od osam milijardi dinara (8.067.055.544) što će biti iskorišćeno za održavanje i izgradnju kanalizacione mreže, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, troškove priključenja na daljinsko grejanje...

Kada je reč o organizaciji saobraćaja i saobraćajnoj infrastrukturi, opredeljeno je više od 80 milijardi dinara (80.157.739.050).

Najveća sredstva u okviru ovog programa planirana su za finansiranje usluge javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika, kao i za finansiranje tekućeg održavanja puteva u nadležnosti JP "Putevi Beograda", a od najznačajnijih izdvajaju se projekti: opremanje lokacije Makiško polje, studije, elaborati i projektna dokumentacija za izgradnju metro sistema, rekonstrukcija tramvajske okretnice "Pristanište", pružni prelaz u Batajnici sa pristupnim saobraćajnicama, rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, rekonstrukcija Trga Nikole Pašića...

Za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 29,8 milijardi dinara (29.858.064.955), dok je za program socijalna i dečija zaštita opredeljeno više od 6 milijardi dinara (6.222.174.616).

Između ostalog, planirano je da Grad od sledeće godine preuzme potpuno finansiranje usluge gerontodomaćica, dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju i personalnog asistenta, a osim toga obezbeđena su dodatna sredstva kako bi se ukinule liste čekanja za uslugu lični pratilac deteta.

Finansiranje poklon vaučera za decu i zaposlene u predškolskim ustanovama i školama na teritoriji Beograda, koje je u 2022. godini izvršeno u okviru ovog programa, u planu je i za sledeću godinu.

Za razvoj kulture opredeljeno je oko 7,4 milijarde dinara (7.451.020.233), dok je za razvoj sporta i omladine predviđeno više od dve milijarde dinara (2.303.828.550).

Program sporta i omladine obuhvata sredstva za finansiranje različitih sportskih i omladinskih programa, kao što su programi rada sa mladim sportskim talentima i talentima-invalidima, dečji i omladinski programi u vreme letnjeg i zimskog školskog raspusta, programi školskog sporta, besplatni ulazak na bazene za sve Beogradjane tokom leta...

Izvor: Vebsajt Beoinfo i Blic, 26.12.2022.
Naslov: Redakcija