Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Izmenama Zakona rad u sistemu e-Inspektor biće obavezan za republičke inspekcije


Studenti univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu pomažu republičkim inspekcijama prilikom unošenja predmeta u sistem e-Inspektor kako bi on naredne godine bio u punoj primeni, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Dodaje se da je osnovni cilj uvođenja softvera e-Inspektor je standardizacija rada, povezivanje i koordinacija svih republičkih inspekcija, kao i dobijanje jasne evidencije "dobre" i "loše" privrede kroz jedinstveni Centralni registar.

Sistem u ovom trenutku može da koristi više od 1.500 inspektora i u okviru projekta "Pružanje podrške za uvođenje sistema e-Inspektor" koji finansira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), studenti su održali već 60 obuka u 10 inspekcija, rekao je šef Tima za reformu inspekcija Dragan Pušara.

"Pored predmeta, u sistem su uneli i 120 zakona i podzakonskih akata i 30 kontrolnih lista. Njihova pomoć je dragocena da sistem tokom sledeće godine bude u punoj primeni, jer je veoma važan za unapređenje komunikacije između inspekcija i razmenu informacija o sprovedenim nadzorima i otkrivenim nepravilnostima", naglasio je Pušara.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić na nedavno održanoj NALED-ovoj završnoj konferenciji projekta "Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije 2018-20" najavila je da će tokom 2021. biti usvojene izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015, 44/2018 - dr. zakon i 95/2018) kojima će rad u sistemu e-Inspektor biti obavezan za republičke inspekcije.

Početkom 2021. godine, očekuje se i povezivanje Kontakt centra republičkih inspekcija i e-Inspektora, što podrazumeva da će sve predstavke građana i privrede koje pristignu u Kontakt centar biti direktno prosleđivane inspekcijama kroz samu platformu, napominje NALED.

Sistem e-Inspektor razvili su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarija za IT i eUpravu uz podršku NALED-a i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.12.2020.
Naslov: Redakcija