Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE ZA ZAŠTITU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Preusmeriti budžetska sredstava za zaštitu životne sredine


Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUS) saopštilo je da je za sedam dana više od 30.000 građana potpisalo peticiju "Rešenje za zagađenje", kojom se traži preusmeravanje budžetskih sredstva za zaštitu životne sredine.

Vlada Republike Srbije je prošle i ove godine opredelila 120 miliona dinara za subvenciju električnih i hibridnih automobila, što je potpuno neracionalno trošenje novca građana, naveo je UZUZ i dodao da bi zamenom svih automobila zagađenje bilo smanjeno za samo šest odsto.

Peticijom se traži da se novac opredeli za kupovinu ekoloških ložišta kako bi se ljudima skromnijeg imovnog stanja zamenila stara ložišta koji su, pored termoelektrana, jedni od glavnih zagađivača.

"Umesto subvencionisanja jednog automobila, za isti novac bi pet siromašnih domaćinstava moglo da zameni svoja kućna ložišta", ističe se u saopštenju.

Peticiju su pokrenuli UZUZ, Beogradska otvorena škola, Tim Kreni Promeni, Eko straža, Zelena patrola, RES fondacija i više lokalnih udruženja iz Šapca, Smedereva, Kraljeva, Kragujevca i Beograda.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.12.2020.
Naslov: Redakcija