Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS: Donete Uredba o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije, Uredba o utvrđivanju plana zvanične statistike za 2018. godinu, Odluka o ukidanju viza za građane Republike Surinam


Vlada Republike Srbije donela je, na sednici održanoj 28. decembra 2017. godine, Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije.

S obzirom da turizam predstavlja izuzetno važnu granu nacionalne ekonomije, direktno podstiče zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta i doprinosi ukupnom bruto domaćem proizvodu, Vlada Republike Srbije je odlučila da usvoji Uredbu koja predviđa dodelu 80 hiljada vaučera za odmor u Srbiji za narednu godinu.

Korisnici vaučera mogu biti: penzioneri, nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), korisnici prava na dohodak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni čija primanja ne prelaze iznos od 60 hiljada mesečno, ratni vojni i civilni invalidi rata sa primanjima koja ne prelaze 60 hiljada mesečno, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, korisnici registrovanog poljoprivrednog gazdinstva.

Građani vaučere mogu koristiti zaključno sa 20. novembrom sledeće godine, na teritoriji cele Srbije, izuzev Beograda i Novog Sada.

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju plana zvanične statistike za 2018. godinu.

Izrada programa i planova zvanične statistike predstavlja jedan od značajnih segmenata u procesu prilagođavanja Srbije sa standardima i praksom Evropske unije.

Donošenjem programa i planova zvanična statistika obezbeđuje podatke za praćenje rezultata aktivnosti, naročito u ekonomskoj oblasti i ocenu kriterijuma sposobnosti preuzimanja obaveza iz članstva u Evropskoj uniji.

Zvanična statistika važna je i u odnosima Srbije sa drugim međunarodnim institucijama, kao što su Ujedinjene nacije, Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za građane Republike Surinam.

Donošenjem ove odluke očekuje se povećan broj poseta i turističkih dolazaka državljana Republike Surinam u Srbiju, kao i potencijalnih investitora.

Odlukom se omogućava stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i sveobuhvatno unapređenje bilateralnih odnosa dveju država.

Izvor: Vebsajt Vlade, 28.12.2017.
Naslov: Redakcija