Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SISTEMU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Zakonom je predviđeno odlaganje roka za donošenje zakona o platama zaposlenih u organima autonomne pokrajine i lokalnim samoupravama i o platama zaposlenih u javnim službama za godinu dana


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 28. decembra 2016. godine Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji predviđa odlaganje roka za donošenje zakona o platama zaposlenih u organima autonomne pokrajine i lokalnim samoupravama i o platama zaposlenih u javnim službama.

Izmenama tog zakona rok za donošenje tih zakona pomeren je za godinu dana.

Precizirano je da se rok za donošenje Zakon o platama u AP i lokalnim samoupravama pomera za 1. jul 2017. godine, kao i rok za donošenje Zakona o platama zaposlenih u javnim službama za 1. januar 2018. godine.

Prema ranijim najavama iz Vlade, paket pet sektorskih zakona o zaposlenima u javnom sektoru, koji će obuhvatiti 500.000 zaposlenih u jedinstvenu matricu platnih grupa i razreda, biće donet u 2017. godini i počeće da se primenjuju od 1. januara 2018. godine.

Paket sektorskih zakona obuhvata:

  • Zakon o platama zaposlenih u javnom službama, javnim agencijama i drugim organizacijama,
  • Zakon o platama u organima, organizacijama i službama AP i lokalnim samoupravama,
  • Zakon o platama zaposlenih u državnim organima,
  • Zakom o platama policijskih službenika i
  • Zakon o platama profesionalnih pripadnika Vojske.
Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.12.2016.
Naslov: Redakcija