Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: NAJNOVIJIM IZMENAMA ZAKONA KOMORA PRIVATNIH IZVRŠITELJA ĆE DELITI KOMUNALNE PREDMETE SLUČAJNIM ODABIROM IZVRŠITELJA


Od narednje nedelje, raspodelu komunalnih premeta za izvršenje vršiće Komora privatnih izvršitelja, shodno nedavnim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju

  • Od narednje nedelje, raspodelu komunalnih premeta za izvršenje vršiće Komora privatnih izvršitelja, shodno nedavnim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Komora će predmete deliti ravnomerno - metodom slučajnog odabira izvršitelja, tako da se neće unapred znati ko će postupati u kom premdetu, rekla je predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev Tanjugu.

"Taj sistem softverske podele predmeta koja je predviđena zakonskom izmenom, je jedan snažan antikoruptivni mehanizam koji će obezbediti prevashodno ravnopravnost stranaka u postupku", napomenula je Trešnjev.

Takođe će, kako je naglasila, isključiti dosadašnje postojanje eksluziviteta u odnosima između poverioca i izvršitelja koje su oni sami birali.

To znači da više neće moći da se dogode situacije da pojedine izvršiteljske kancelarije "ekskluzivno" rade predmete jednog komunalnog preduzeća, dok drugi izvršitelji nemaju posla.

Prema njenim rečima, Komora je spremna da odgovori na ovu veoma značajnu promenu koja pred nju stavlja veliki izazov i značajno ovlašćenje.

Profesija privatnih izvršitelja u Srbiji postoji od 2012. godine i isključivo je nadležna za izvršenje komunalnih potraživanja.

Stranke mogu da se za izvršenje svojih pravosnažnih presuda obrate bilo sudu bilo izvršiteljima.

Tako su izvršitelji posebno pogodni za izvršenje naplate alimentacija, neisplaćenih zarada, ali i drugih potraživanja po pravosnaznim sudskim presudama za koja im se poverioci obrate (nevraćeni bankarski krediti, dugovi iz poslovanja...).

U Komori očekuju da za oko šest meseci budu usvojene opsežije izmene Zakona kojima će veći deo sudske nadležnosti preći u isključivu nadležnost privatnih izvršitelja.

Prema podacima koji su novinarima predstavljeni u Komori izvršitelja, od kada postoji ta profesija u Srbiji izuzetno je porasla dobrovoljna naplata komunalnih računa.

Tako je na primer, u junu i julu dobrovoljno plaćeno čak 98 odsto računa za infostan, navela je Trešnjev ističući da iz godine u godinu pada broj predloga za prinudno izvršenje i da je profesija izvršitelja uvela značajnu finasijsku disciplinu.

Ona je istakla da većina građana u Srbiji izmiruje svoje dugove i da prinudna naplata od neplatiša, za savesne građane treba da predstavlja i vid satisfakcije.

Predsednica Komore je napomenula su dužnici i neredovne platiše komunalnih usluga mahom svesni svojih dugova, te da u tom smislu izvršitelji nemaju većih problema, napominjući da građani uvek mogu da prijave Komori ukoliko smatraju da ima određenih neregularnosti u postupku izvršenja.

Nadzor nad radom privatnih izvršitelja obavljaju Komora i Ministarstvo pravde.

Izvor: Tanjug