Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA: Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Kazne se kreću do 20.000 dinara za fizička lica, 800.000 dinara za pravna lica, 100.000 dinara za preduzetnike


U planinskim predelima snega već ima, a prve pahulje pale su i u Beogradu. Sa snežnim padavinama stižu i klizavi kolovozi. Za vozače koji nemaju svu opremu potrebnu kako bi spremni dočekali zavejane puteve, propisane su kazne - za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara, za pravna od 100.00 do 800.000 dinara, a za preduzetnike od 50.000 do 100.000 dinara.

Rok za zamenu starih zimskih guma odavno je istekao, a kako su u prethodnom periodu temperature bile iznad proseka, mnogi su zaboravili da zamene zimske gume. Iz AMSS-a sada pozivaju vozače da to hitno urade.

Nevena Damjanović iz AMSS-a kaže da su sva četiri zimska pneumatika neophodna, a ne samo dva, kao i da dubina šare mora da bude minimum četiri milimetra.

Za sve koji putuju van naseljenih mesta, obavezno je i posedovanje lanaca, ali i druga standardna oprema za vozače, kao što je trougao na primer.

Damjanović savetuje vozače da provere stanje rezervnog točka i da je neophodno da i on bude ispravan. Potrebno je proveriti i svu signalizaciju, zameniti metlice na brisačima ako su dotrajale, proveriti tečnost i stanje akumulatora.

Među opremom koja je potrebna vozačima van grada su i lopate, ali to se, kaže Damjanović, više odnosi na teretna vozila. Ali i za putnička vozila poželjno je imati lopatu u van naseljenog mesta gde dolazi do prekida u saobraćaju. Ona podseća vozače i da obezbede dovoljne količine goriva i da ako dođe do zastoja na putu mogu da se ugreju u svojim automobilima.

Lanci u gradu, prema njenim rečima, nisu neophodni, ali jesu van naseljenog mesta, a postoje mesto i gde je znakom određeno da je potrebno i montiranje lanaca. I policijski službenici su ti koji obaveštavaju građane, pogotovo na prilazima zimskim centrima da je neophodno da stave lance.

U toku je naplata kazni za sve koji nisu stavili zimske gume i Damjanović ih upućuje da što pre posete radionice i to učine. Ona kaže da mogu da se koriste i gume sa oznakom M plus S koje su za sve sezone, a potrebno je proveriti i stanje akumulatora.

Budući da se mnogi nisu susretali sa montiranjem lanaca, iz AMSS kažu da bi trebalo da probaju da ih montiraju na svoja vozila.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Danas, 27.11.2023.
Naslov: Redakcija