Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN PRVI GODIŠNJI SKUP PREDSTAVNIKA KOMUNALNIH DELANOSTI U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE


Prvi godišnji skup predstavnika komunalnih delanosti u Privrednoj komori Srbije okupio je više od 130 aktera koji su predlagali ideje i rešenja za unapređenje komunalnih usluga. Cilj skupa je podizanje rejtinga komunalnih preduzeća koja su, kako je rekao Sekretar Udruženja za komunalnu delatnost PKS Dalibor Joknić, stub na kojima stoje sve lokalne zajednice. Osnovni problem sektora - nedostatak radne snage.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zoran Lakićević, rekao je u uvodnom govoru da ministarstvo sa PKS sarađuje na mnoštvu zakona i pravnih akata, a jedna od njih je i donošenje Uredbe za otpočinjanje komunalne delatnosti i formiranje Komisije za licenciranje komunalnih delanosti.

"Takođe, kako je Zakon o komunalnim delatnosima u nadležnosti našeg Ministarstva, imamo izvesne izmene tog zakona koje su trenutno na dnevnom redu Skupštine, a koje se odnose na vodosnabdevanje i kanalizaciju", izjavio je Lakićević istakavši kao primer rad na nacrtu izmene i dopune Zakona o grobljima i sahranjivanju koji je donet još 1977. godine.

Sekretar Udruženja za komunalnu delatnost PKS, Dalibor Joknić, rekao je da je cilj skupa podizanje rejtinga komunalnih preduzeća, koja su, ističe, stub na kojima stoje sve lokalne zajednice.

"Ako komunalna preduzeća ne funkcionišu na adekvatan način, imali bismo ozbiljne probleme. Zamislite da nekoliko dana budete bez vode ili odnošenja smeća", istakao je Joknić.

Ukazao je i da se komunalna preduzeća suočavaju sa mnogim problemima, a da je osnovni problem nedostatak radne snage, što se naročito može videti u onim preduzećima koja se bave gradskim i prigradskim prevozom zbog nedostatka vozača.

"Proces pravljenja jednog vozača autobusa je poprilično dug. Ne možete čarobnim štapićem da uradite prekvalifikaciju za mesec do dva dana i imati gotovog vozača, jer je to proces od dve do tri godine, a posebno što postoji godina starosti koju vozač mora da zadovolji", naveo je Joknić.

Srbija ima odliv radne snage u komunalnim preduzećima po više faktora, naglašava Joknić, pre svega zbog odlaska mladih u inostranstvo, a starijih u penzije, zatim, problem je što zbog državnih uredbi postoji zabrana zapošljavanja, koja, šire gledano, predstavlja problem komunalnim delatnostima, a i zbog toga što, kaže, mladi izbegavaju da rade u komunalnim preduzećima.

Međutim, ukazuje Joknić, od 2012. napravljen je pozitivan pomak u komunalnim preduzećima, a cilj je, dodaje, da u periodu od 2020. do 2025. komunalni sektor bude na zadovoljavajućem nivou poput evropskog.

Direktor Sektora usluga PKS, Maja Stošković, rekla je da PKS radi na tome da zaštiti interese komunalnih preduzeća i da sa njima ima dobru saradnju.

"Udruženje za komunalne delatnosti zastupa interese komunalnih privrednih društava i preduzetnika i mi smo u proteklom periodu aktivno radili na unapređenju regulative, jer je naša uloga da stvaramo i kreiramo dobar poslovan ambijent za komunalna preduzeća i da štitimo njihove interese pred nadležnim institucijama", podvukla je Stošković.

Prema njenim rečima, u proteklih 20 meseci pokrenuto je više od 170 inicijativa komunalnih preduzeća od kojih je 58 uspešno realizovano.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 28.11.2018.
Naslov: Redakcija