Zastava Bosne i Hercegovine

OBRAZLOŽENJE ZAKONA NA SEDNICI NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE: Ključni cilj koji se želi postići donošenjem Zakona o fondu za nauku Srbije je stvaranje naučnoistraživačkog sektora koji može biti ravnopravan partner u okviru Evropskog istraživačkog prostora


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Mladen Šarčević, izjavio je u parlamentu da će zakon o fondu za nauku Srbije urediti i obezbediti politiku i mere za podsticanje naučno-tehnološkog razvoja u zemlji.

Šarčević je, obrazlažući predloženi tekst zakona, rekao da se njime unapređuje i uređuje oblast podrške toj delatnosti, u cilju obezbeđivanja uslova za kontinuirani razvoj naučnoistraživačkih i razvojnih aktivnosti, neophodnih za napredak društva zasnovanog na znanju.

Osnovna uloga fonda biće da obezbeđuje finansiranje naučnoistraživačkih projekata, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će se baviti politikom u oblasti naučnih istraživanja, kao i institucionalnim finansiranjem kojim će biti obezbeđena stabilnost rada naučnih ustanova i samih istraživača, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, za sprovođenje ovog zakona potrebno je obezbediti 500 miliona dinara, i to za aktivnosti osnivanja i rada fonda za nauku Srbije i za uspostavljanje informacionog sistema i baze podataka o programima, projektima i drugim aktivnostima.

Šarčević je ukazao na to da je ključni cilj koji se želi postići donošenjem tog zakona stvaranje naučnoistraživačkog sektora koji može biti ravnopravan partner u okviru Evropskog istraživačkog prostora, ali i koji svojom relevantnošću pozitivno utiče na privredni rast Srbije i doprinosi kulturnom i društvenom napretku.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o patentima, on je podvukao da se one donose sa namerom unapređivanja dobre prakse zaštite pronalazaka u Srbiji.

Zakon se usklađuje sa relevantnim propisima EU, a sa ciljem uspostavljanja efikasnijeg sistema zaštite pronalazaka u Srbiji, zaključio je Šarčević.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 28.11.2018.
Naslov: Redakcija