Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O IZVOZU I UVOZU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME, TE i PRAVILNIKA O ZAŠTITI NA RADU, U DELU KOJI SE ODNOSI I NA SKLADIŠTENJE MUNICIJE I NAORUŽANJA


U cilju efikasnijeg poslovanja namenske industrije u toku je priprema izmene Zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme ("Sl. glasnik RS", br. 107/2014) i Pravilnika o zaštiti na radu, u delu koji se odnosi i na skladištenje municije i naoružanja, najavio je predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

Promena pravilnika i propisa privrednicima treba da omogući efikasnije poslovanje i da eliminiše mnoge procedure koje zbog kapaciteta državnih organa stvaraju probleme u poslovanju, rekao je prilikom posete fabrici municije "Prvi partizan" u Užicu.

Čadež je sa rukovodstvom "Prvog partizana" razgovarao i o problemima upošljavanja novih radnika prilikom povećanog obima posla.

On je objasnio da je Privredna komore uputila zahtev Ministarstvu odbrane da se takva državna preduzeća, koja imaju veliki obim poslova i izvoz, izuzmu iz trenutnih zakonskih procedura i da im se omogući da zapošljavaju radnike po tržišnim principima kada su im oni neophodni.

Direktor "Prvog partizana" Dobrosav Andrić istakao je da je ova kompanija nastavlja sa dobrim poslovanjem, iako je ova godina bila teža zbog promene kursa i cena metala.

I pored poteškoća izvoz u ovoj godini je 90 miliona dolara, a ove i naredne godine investiraćemo više od 25 miliona evra u novu opremu i izgradnju nove fabrike na Beloj Zemlji, rekao je Andrić.

Čadež je tokom boravka u Užicu posetio i firmu "Jedinstvo", koja je kao član konzorcijuma, koji predvodi japanska kompanija Micubiši Hitači pauer sistems, sa Elektroprivredom Srbije zaključila ugovor za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani "Nikola Tesla".

Ukupna vrednost opreme i radova iznosi oko 167 miliona evra, od čega "Jedinstvo" izvodi radove vredne 95,5 miliona.

Čadež je obišao i firmu "Divi", koja se bavi proizvodnjom plastične ambalaže za mlekarsku industriju, a na završetku posete Užicu istakao je da privreda u tom gradu ima potencijala, ali da nedostaje infrastruktura neophodna za dalji rast i privlačenje investitora.

Zbog toga je od izuzetne važnosti za užički kraj potpisivanje ugovora o izgradnji autoputa Preljina-Požega, zaključio je Čadež.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.11.2017.
Naslov: Redakcija