Zastava Bosne i Hercegovine

PRIRUČNIK ZA ADMINISTRATIVNO I FINANSIJSKO UPRAVLJANJE U UDRUŽENJIMA: Priručnik je namenjen svim udruženjima građana bez obzira na to da li je udruženje malo ili veliko, da li ima dugu istoriju rada ili je tek osnovano. Mogu ga koristiti i neformalne grupe ili pojedinci koji planiraju da osnuju udruženje


Nakon više od deset godina rada i saradnje sa udruženjima, kao i iskustva učešća u velikom regionalnom projektu TACSO (Projekat Tehničke podrške organizacijama civilnog društva), Građanske inicijative kao Resursni centar za sve organizacije civilnog društva u Srbiji, pripremile su i objavile Administrativno – finansijski priručnik FT1P (Fali ti jedan priručnik). Autorke Priručnika su Jelena Stević i Nada Likar.

Priručnik je rezultat višegodišnjih napora u traganju za optimalnim modelom administrativnog i finansijskog poslovanja organizacije. To istovremeno podrazumeva poštovanje svih relevantnih propisa Republike Srbije i specifične zahteve donatora, ali i efikasno raspolaganje ljudskim resursima u okviru tima kako realizacija programskih aktivnosti ne bi bila usporena ili previše opterećena procedurama.

Priručnik je nastao kao odgovor na realne potrebe civilnog društva prepoznate tokom trogodišnjeg zajedničkog rada sa TACSO kancelarijom u Srbiji.

Kako finansijsko i administrativno upravljanje obuhvata širok dijapazon različitih funkcija i delovanja u udruženju, kroz ovaj praktični priručnik autorke su pokušale da objasne ključne korake i aspekte dobrog administrativnog i finansijskog upravljanja koje možete koristiti u radu svog udruženja, bez obzira na stepen razvijenosti organizacije. Priručnik je osmišljen sa ciljem da doprinese i olakša svakodnevni rad i funkcionisanje finansijskog, projektnog i rukovodećeg tima.

Priručnik će vam pomoći da na jednom mestu pronađete ključne informacije o registraciji udruženja, strukturi organizacije, obavezama udruženja kao pravnog lica prema zakonskim propisima Republike Srbije, podeli posla unutar udruženja i drugim temama značajnim za svakodnevni rad udruženja. Takođe, upravljanje finansijama je slojevit i vremenski zahtevan posao, jer se određeni poslovi obavljaju svaki dan, dok se neki obavljaju samo jednom godišnje ili po potrebi.

U priručniku ćete naći informacije o platnom prometu i računovodstvu, planiranju, izradi i praćenju budžeta, načinima izveštavanja, kao i druge relevantne informacije.

Priručnik je organizovan kroz nekoliko ključnih poglavlja koja su detaljno obrazložena – u skladu sa vašim interesovanjima i potrebama možete se fokusirati samo na određene delove.

Ovaj priručnik je namenjen svim udruženjima građana bez obzira na to da li je udruženje malo ili veliko, da li ima dugu istoriju rada ili je tek osnovano. Mogu ga koristiti i neformalne grupe ili pojedinci koji planiraju da osnuju udruženje.

Izvor: Vebsajt Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, 27.11.2017.
Naslov: Redakcija