Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim se ta oblast usklađuje sa evropskom regulativom i, pored ostalog, uvodi eAgrar - novo softversko rešenje Uprave za agrarna plaćanja, koje će omogućiti efikasnije vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava, a kasnije i efikasnije upravljanje isplatama podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Novo softversko rešenje eAgrar čini elektronski portal preko kojeg će poljoprivrednici pristupati podacima o svom gazdinstvu - biće im omogućeno podnošenje elektronskih zahteva za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, izmena podataka, obnova registracije i brisanje iz Registra, kao i uvezivanje sistema sa svim relevantnim javnim evidencijama i automatsko preuzimanje potrebnih podataka.

Zbog velikog interesovanja građana za javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, na sednici je usvojena izmenjena Uredba o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021. godinu.

Za realizaciju ovog programa Vlada Srbije je opredelila 573.000.000 dinara.

Vlada Republike Srbije usvojila je i Odluku o ustanovljavanju Dana rodne ravnopravnosti, koji će se obeležavati 11. juna svake godine.

To je dan kada je Ukazom kneza Mihaila 1842. godine odobreno školovanje žena u Srbiji.

Ustanovljenje Dana rodne ravnopravnosti trebalo bi da doprinese podizanju svesti šire javnosti o važnosti rodne ravnopravnosti, kao preduslova za napredak celokupnog društva.

Vlada je prihvatila donaciju Republike Poljske od 200.000 doza vakcine protiv bolesti Kovid-19 SPIkEVAX (pod ranijim nazivom “Moderna”).

Na sednici je usvojen i Zaključak kojim se utvrđuje da je razvoj konjarstva i konjičkog sporta od posebnog značaja za unapređenje ove privredne delatnosti i turističkog potencijala Republike Srbije, kojom je Ergela “Karađorđevo” prepoznata kao državna ergela od posebnog značaja za razvoj tog sporta.

Ergela, koja je jedan od osnivača Međunarodnog udruženja odgajivača lipicanskih konja sa sedištem u Briselu, imala je ključnu ulogu u očuvanju rasnog sastava tih konja na teritoriji Srbije i Vojvodine, a njena grla dospela su do dvorova Grčke, Velike Britanije, Carevine Etiopije.

Izvor: Vebsajt Vlade, 27.10.2021.
Naslov: Redakcija