Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PONUDI ZAMENSKOG PUTOVANJA ZA TURISTIČKO PUTOVANJE KOJE JE OTKAZANO ILI NIJE REALIZOVANO USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Država će pomoći turističkim agencijama da isplate putnike


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da će država pomoći turističkim agencijama da isplate putnike koji zbog kovida nisu realizovali putovanja.

Ona je rekla da je realizovano više od 70 odsto zamenskih putovanja a ne 50 odsto, kako su pisali mediji, i najavila da će biti doneta uredba kojom će se turističkim agencijama omogućiti da podignu vrlo povoljne kredite, kako bi mogle da izmire svoje obaveze prema klijentima.

Prema njenim rečima, agencijama će biti omogućeno da podignu kredite sa kamatom od 0,5 odsto i grejs periodom od dve godine.

Kako bi mogle da podignu te kredite, agencije će morati da dokažu da je novac uplaćen njihovim inopartnerima, a ne korišćen u neke druge svrhe, napomenula je Matić.

Ministarstvo sprema još dve uredbe – jedna će se odnositi na subvencije, odnosno davanje bankarskih garancija agencijama za polise koje su preduslov da dobiju licencu. Na osnovu licence se dobijaju polise osiguranja, odakle se isplaćuje novac putnicima. Treća uredba je izmena uredbe o zamenskim putovanjima.

Ona je objasnila da joj je grčki kolega preneo da neće biti produžena njihova uredba o zamenskim putovanjima, koja je doneta na 18 meseci. To znači da građani Srbije koji nisu iskoristili vaučere, to neće moći da učine po isteku tih 18 meseci.

Rok za realizaciju vaučera za zemlje poput Italije, Francuske, Španije, Bugarske i Malte biće, međutim, produžen i moći će da se iskoriste i naredne godine, jer one nisu odobravale turistička putovanja, već samo esencijalna.

“Moramo napraviti razliku između destinacija gde je bilo moguće putovati i gde nije. Produžićemo rok za zamenska putovanja u zemlje gde nisu priznavali naše sertifikate o vakcinaciji”, poručila je Matić.

Izvor: Vebsajt N1, 27.10.2021.
Naslov: Redakcija