Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KONVERZIJI STAMBENIH KREDITA INDEKSIRANIH U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA: Zaduženi u "švajcarcima", koji su pre prihvatanja konverzije grupno tužili banke preko Udruženja "Efektiva", moraju da plate troškove advokata


Dobili su otpis dela kredita u "švajcarcima", prešli u evro i konačno skinuli veliki teret sa svojih pleća, ali sada su dužni advokatima. Zaduženi u francima koji su u grupnim tužbama preko udruženja "Efektiva", zahtevali raskid ugovora sa bankama, odustali su od sudskog postupka, ali sada moraju da plate troškove advokata. Dok oni tvrde da im je "Efektiva" obećala da će trošak postupka biti fiksnih 200 evra, u ovom udruženju kažu da su članovi bili upoznati da će u slučaju odustajanja od tužbe morati da plate više.

Troškovi pojedinih članova koji su presavili tabak, a posle odustali, narasli su gotovo do 100.000 dinara! "Novostima" se obratio građanin kojeg sad duže za 94.000 dinara.

- U mojoj grupi nas ima 11 koji smo, preko "Efektive" tužili istu banku za raskid ugovora o kreditu u švajcarskim francima - navodi dužnik koji se obratio redakciji "Novosti". - U startu smo dali po 24.000 za troškove advokata. Navedeno je da su troškovi fiksni za celokupno vođenje postupka. Svaki član je plaćao i po 20.000 dinara za veštačenje i takse. Bilo je obrazloženo da bi u slučaju gubitka spora svi trebalo da plate po 20.000 dinara. Uplata je obavljana preko "Efektive" koja je primala novac, gde se potpisivalo punomoćje advokatu. Kada smo, po leks specijalisu, konvertovali kredite u evro, od tužbe smo odustali, a advokat nam je ispostavio račun od 1.034.000 dinara. Svako treba da plati 70.000 dinara na ime troškova plus još 24.000 dinara. Oni koji su u tužbu ušli ranije, imaju još veće troškove.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", ističe da trošak advokata jeste 200 evra, ali za vođenje spora do kraja.

- Kraj spora podrazumeva pravnosnažnu presudu, koja može biti pozitivna ili negativna - navodi Gavrilović. - U slučaju pozitivne, a bilo ih je dve u trenutku kada su ove grupe krenule, korisnici bi dobili svoj raskid, a advokat bi svoju uslugu naplatio od banke, u skladu sa advokatskom tarifom.

Kako ističe, interes korisnika kredita u ovim tužbama je upravo i bio da idu do kraja, da raskinu svoje ugovore.

- Niko tada nije znao da će biti leks specijalisa - dodaje Gavrilović. - Kada je zakon donet, a pre početka primene rokova za prihvatanje, korisnici kredita po grupama su bili obavešteni da u slučaju prihvatanja Zakona o konverzijistambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ("Sl. glasnik RS", br. 31/2019), moraju snositi trošak advokata koji je bio do tog trenutka, što je propisano zakonom.

Dužnik koji je tužio banku navodi da su svi uslovi za podnošenje tužbe sa sajta "Efektive" izbrisani danom kada je usvojen leks specijalis. To u "Efektivi" kategorički negiraju, navodeći da su uslove uklonili 22. maja 2018. na zahtev Advokatske komore Beograda, pošto su navedeni troškovi od 200 evra - niski.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. I. Krasić, 24.10.2019.
Naslov: Redakcija