Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN PROTOKOL O ANGAŽOVANJU ADVOKATA PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI: Prvo advokatsko savetovanje na Zlatiboru


Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije, Nela Kuburović, izjavila je da se na putu ka postizanju evropskih standarda i unapređenja dostupnosti pravde nalazi i unapređenje primene medijacije, što je jedan od prioriteta tog ministarstva.

Kuburović je na prvom advokatskom savetovanju na Zlatiboru ukazala na to da je uloga advokature u primeni i promovisanju medijacije od ključnog značaja.

Prema njenim rečima, i sama advokatura je to prepoznala, o čemu govori činjenica da je ove godine osnovan Centar za medijaciju u okviru Advokatske akademije, kao i da su preduzeti prvi koraci u organizovanju obuka za advokate i advokate-medijatore.

Ona je, osvrćući se na unapređenje krivično-pravnog položaja advokata i njihove zaštite, napomenula da je u avgustu osnovana Radna grupa za praćenje svih slučajeva napada na advokate.

Radna grupa je sastavljena od predstavnika Ministarstva, Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, MUP-a i advokture. Jedan od rezultata ove grupe jeste opšte obavezno uputstvo koje je izdao Republički javni tužilac, a koje se odnosi na hitno postupanje tužilaštava u svim predmetima napada na advokate pri vršenju advokatske službe, naglasila je Kuburović.

Ona je izrazila uverenje da će članovi Radne grupe uskoro izaći i s konkretnim predlogom izmene Krivičnog zakonika, kako bi dodatno bila unapređena njihova zaštita.

Povodom osnivanja Kol centra za angažovanje advokata po službenoj dužnosti, danas je potpisan protokol o saradnji između Advokatske komore Srbije, Ministarstva pravde, Republičkog javnog tužilaštva i Vrhovnog kasacionog suda o razmeni podataka u postupku postavljanja branioca po službenoj dužnosti.

Ovaj protokol ima za cilj uređenje postavljanja advokata po službenoj dužnosti, koje će se ubuduće vršiti isključivo preko nadležne službe.

Predviđeno je da sud ili tužilaštvo zahtev za obaveštenje o advokatu, koji je po redosledu sa spiska advokata treba da bude postavljen kao branilac po službenoj dužnosti, podnose pozivanjem nadležne službe.

Nadležna služba dostavlja obaveštenje advokatske komore o advokatu koji treba da bude postavljen, nakon sprovedene interne procedure.

Ovim protokolom se rešava dugogodišnji problem koji se ogledao u netransparentnom i koruptivnom postavljanju branioca po služenoj dužnosti, od čega su najviše štete imali građani čija je prava trebalo štititi.

Ti defekti biće otklonjeni realizacijom protokola koji će regulisati postupanje policije, tužilaštva i sudova prilikom postavljanja branilaca i punomoćnika po službenoj dužnosti.

Tim povodom, tokom savetovanja biće održana tribina o jedinstvenom “Kol centru” za advokate po službenoj dužnosti, ustavnom položaju advokature i zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći, inicijativi advoakture za tonsko snimanje svih suđenja u Srbiji i drugim aktuelnim pitanjima.

Prisutnima su se obratili i predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Beograd Jugoslav Tintor, sudija Ustavnog suda Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov i predstavnici sudstva i tužilaštva.     

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 28.10.2018.
Naslov: Redakcija