Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIMENA PRAVILNIKA O POSTUPANJU USTANOVE U SLUČAJU SUMNJE ILI UTVRĐENOG DISKRIMINATORNOG PONAŠANJA I VREĐANJA UGLEDA, ČASTI ILI DOSTOJANSTVA LIČNOSTI


Pravilnikom o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 65/2018) Ministarstva prosvete protiv diskriminacije među đacima predviđene i oštre kazne. Psiholozi kažu da propisi ne rešavaju problem i da deca moraju sama da grade odnose.

Poplava propisa kojima se reguliše ponašanje dece usložnjava stvari. Događa se tako da problemi koji i nisu veliki izbiju u prvi plan, a opet neki drugi značajniji budu potisnuti. Treba razlikovati šta je diskiminacija, a šta zapravo nije.

Ovo kaže Branka Tišma, školski psiholog, povodom najnovijeg pravilnika o suzbijanju diskriminacije u školama, koji, između ostalog, predviđa da će roditelji na rođendan deteta morati da pozovu celo odeljenje, kako niko od dece ne bio diskriminisan.

Pravilnik zabranjuje i ruganje drugim đacima, njihovim roditeljima i zaposlenima u školi na osnovu nacionalnosti, omalovažavanje i oslovljavanje pogrdnim imenima pripadnika određenih grupa. Tu spadaju i ignorisanje i izbegavanje, ali i pričanje uvredljivih viceva i neumesnih šala, pevanje uvredljivih i pesama o pripadnicima neke grupe, slanje ponižavajućih poruka putem SMS ili društvenih mreža.

Branka Tišma ističe da je važno učiti decu da ona sama grade odnose između sebe, da se druže i poštuju jedni druge.

"Ne možete terati nekoga da se druži ako obe strane nisu izgradile međusobno drugarski i ljudski odnos. Uvek biramo one koji su nam bliski. Moramo da gradimo odnose sa decom, a ona sa svojim vršnjacima. Poplava normi ne pomaže", upozorava ona.

Pravilnikom je regulisano i ponašanje roditelja, pa tako on ne sme svojim ponašanjem u ustanovi da podstiče, pomaže, izaziva i da na bilo koji način doprinosi diskriminaciji i vređanju ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti. U slučaju kada je roditelj diskriminiše, odgovornost se utvrđuje pred poverenikom ili u sudskom postupku. Direktor ima obavezu da preduzme mere i prema zaposlenom, roditelju i trećem licu, u slučaju diskriminacije, kao i da slučaj prijavi nadležnim organima.

A Ministarstvo prosvete predvidelo je i kazne.

"Vaspitno-disciplinska mera može biti: ukor direktora ili ukor nastavničkog veća, premeštaj učenika u drugu osnovnu školu ili isključenje učenika iz srednje škole", rečeno je "Novostima" u Ministarstvu. "Ove su krajnje mere koje se mogu doneti tek ako su preduzete sve potrebne aktivnosti u ustanovi i u saradnji sa drugim ustanovama i ako se proceni da je to u najboljem interesu učenika. Vaspitno-disciplinski postupak se može pokrenuti samo ukoliko je do povrede zabrane došlo u školi, međutim škola u svim drugim situacijama ima obavezu sprovođenja pojačanog vaspitnog rada uz obavezno uključivanje roditelja i po potrebi obaveštava druge institucije."

Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić", ističe da u ovoj školi nema diskriminacije, a ako se i dogodi, to se rešava odmah, saniraju se posledice da se ponovo ne bi desilo.

"Takvi problemi se rešavaju kućnim vaspitanjem", smatra Bajić. "Mora se voditi računa o deci do 14 godina. Ne smemo im stavljati etiketu na čelo, nego im pružiti šansu da se socijalizuju. Deca su živa bića, svako ima pravo na grešku, pa i ona".

Izvor: Vebsajt Novosti, 28.10.2018.
Naslov: Redakcija