Zastava Bosne i Hercegovine

OSMI TRADICIONALNI SEMINAR “FORENZIČKA PSIHOLOGIJA, NAUKA PROISTEKLA IZ PRAKSE” SE ODRŽAVA NA KOPAONIKU


Pomoćnik direktora policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Zvezdan Radojković prisustvovao je osmom tradicionalnom seminaru “Forenzička psihologija, nauka proistekla iz prakse”, koji se održava na Kopaoniku.

Radojković je tom prilikom ukazao na značaj forenzičke psihologije ne samo kao primenjene psihološke discipline, već i kao kriminalističko-istražne metode koja u fokus stavlja aktere kriminalnih događaja.

Ovo je potvrda opredeljenosti MUP-a da u potpunosti sagleda značaj forenzičke psihologije jer se na ovaj način pokreću značajna pitanja i oko psiholoških problema kod svedočenja očevidaca i žrtava krivičnih dela, naveo je on.

Načelnik Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Srbije Mirko Matejić ocenio je da je značajno da se u Srbiji, kao i na Zapadu, prevazilazi stari koncept definicije forenzičke psihologije i prihvata proširenje kompentencije forenzičkih psihologa.

Na dvodnevnom seminaru, pored pripadnika srpske policije, učestvuju i forenzički stručnjaci iz Švedske, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije.

Učesnici skupa su razmenili iskustva o temama vezanim za psihološke aspekte forenzičke analize i o onima koje obuhvataju psihologiju iskaza, delikatno postupanje sa žrtvama seksualnih delikata i porodičnog nasilja.

Skup se organizuje u okviru švedsko-srpskog policijskog programa kroz projekat “Razvoj forenzike i forenzičke obrade lica mesta 2016-2018”, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 28.10.2018.
Naslov: Redakcija