Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FORMIRANO UPRAVLJAČKO TELO REGIONALNOG PORTALA PRIVREDNIH REGISTARA: Regionalni portal će olakšati prekogranične ekonomske aktivnosti povećanjem transparentnosti i omogućavanjem lakšeg pristupa poslovnim i finansijskim podacima o privrednim subjektima u drugim zemljama


Direktori Agencije za privredne registre (APR) i Centralnog registra Republike Makedonije (CRRM), Zvonko Obradović i Marija Boškovska Jankovska, potpisali su u Skoplju Sporazum o formiranju upravljačkog tela Regionalnog portala privrednih registara na osnovu koga će projekat dobiti institucionalni okvir za buduće funkcionisanje.

Uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, APR i Centralni registar Makedonije uspostavili su regionalnu IT platformu koja je povezala ove dve registarske institucije što omogućuje objedinjavanje baza podataka, prenos i pružanje zajedničkih usluga sa dodatom vrednošću poslovnoj zajednici.

Regionalni portal će olakšati prekogranične ekonomske aktivnosti povećanjem transparentnosti i omogućavanjem lakšeg pristupa poslovnim i finansijskim podacima o privrednim subjektima u drugim zemljama.

Osnovni servisi na portalu biće dostupni javnosti do kraja godine, dok se početak pružanja komercijalnih servisa očekuje u prvom kvartalu 2019. godine.

U narednom periodu očekuje se priključivanje i drugih zemalja na Regionalni portal, između ostalih Slovenije (Agencija za javnopravne evudencije i usluge, AJPES), Republike Srpske (Agencija za posredničke i informatičke usluge, APIF), Albanije (Nacionalni poslovni centar, NBC), Hrvatske (Finansijska agencija, FINA) i dr.

Stoga, u Skoplju je održana i radionica pod nazivom “Regionalni portal privrednih registara: pričajmo regionalno-mislimo globalno”, kako bi se zainteresovani registri upoznali za trenutnim rezultatima projekta.

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 25.10.2018.
Naslov: Redakcija